skingbranding-banner

TÉMA: Je maso z dravých ryb škodlivé? Úřady varují před toxickými látkami v rybách!


V současnosti na internetu koluje zpráva, která varuje před konzumací dravých ryb. Toto varování se týká dokonce i candátů, štik nebo sumců. Před škodlivinami v mase (nejen sladkovodních) dravých ryb údajně varuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Podle této instituce je nutné, aby si lidé dávali pozor při konzumaci masa dravých ryb. Věrohodnost těchto tvrzení je ale sporná…

Varování úřadu pochopitelně směřuje i před nadměrnou konzumací ryb „z ciziny“. Velkým tématem je například „škodlivost“ ryb, které se chovají v Asii. Právě tamní řeky patří k velmi znečištěným. Upozornění se pak týkají i ryb, které se loví v moři – pozornosti tak neunikli ani tolik oblíbení tuňáci nebo makrely.

Podle některých informací mají být škodlivější ty ryby, které obsahují více tuku. Proč? Podle některých tvrzení vyšší množství tuku souvisí i s vyšším množstvím škodlivin v rybím mase. Z toho by tedy mělo vyplývat, že tučnější ryby jsou „škodlivější“ než ryby s menším obsahem tuku. Jenže! Jiné materiály zase hovoří o tom, že tučnější ryby obsahují více omega3 mastných kyselin, které jsou zdraví prospěšné. Takže tady se tvrzení absolutně rozchází.

Podle zmíněného úřadu by měly být lidé obezřetní i při kupování ryb z velkochovů. Podle některých informací se v těchto zařízeních používají nekvalitní krmiva nebo antibiotika. A to všechno má mít údajný vliv na kvalitu rybího masa.

K „zdravějším“ druhům ryb mají naopak patřit kapři, pstruzi, tresky, platýzi, mořští vlci, sledi, sardinky nebo třeba i krevety.

 

Nepropadat panice!

Zmíněné informace, které neustále kolují na internetu, je nutné brát s obrovskou rezervou. Není tomu zase tak dávno, co lidé byli doslova strašeni tím, že maso z lososů, kteří jsou chování ve velkochovech, je zdravotně závadné. Není to pravda! Tehdy ichtyolog pro InRybar.cz řekl:  „Existuje vědecká práce, která vznikla právě na norských odchovaných lososech, která zjistila, že losos může být konzumovaný i těhotnými ženami.“

Objektivní a věcné informace o zdravotní (ne)závadnosti potravin můžete nalézt například na webových stránkách Ministerstva zemědělství. Na těchto stránkách naleznete veškeré „platné“ informace o možných „rizikových“ potravinách. Více informací ZDE.

Redakce InRybar.cz

Ilustrační foto: archiv InRybar.cz

Nové články v rubrice

Výzva Jakuba Vágnera: Slavný rybář chce prosadit rybolov od 4 do 24 hodin po celý rok!

admin | přečteno: 13944x | 18.10.2017 | 2 komentáře

Povinná denní doba lovu v podzimní nebo jarní části sezóny patří …

AKTUÁLNĚ: Prodejci kaprů zuří! Prodej vánočních kaprů komplikuje EET! Bude méně stánků?

admin | přečteno: 4402x | 18.10.2017 | 3 komentáře

Čas prodeje vánočních kaprů se nezadržitelně blíží. Spousta rybníků se …

NOVÝ REVÍR: Rybáři na Moravě budou chytat ryby na krásném, novém rybníku! Podívejte se!

admin | přečteno: 4473x | 16.10.2017 | Žádné komentáře

Oborský rybník v Černé Hoře nedaleko Blanska. Malebná nádrž s krásným prostředím, …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *