skingbranding-banner

Domácí výroba boilies pro začátečníky: Vyrobte si levné boilies na kapry


Domácí výroba boilies může pro někoho vypadat složitě. Recepty obsahují mnoho surovin, které je zapotřebí správně nadávkovat. A pokud se někde udělá chyba, pak zmařený výsledek stojí i hodně peněz. Proto pro úplné začátečníky přinášíme velice jednoduchý a levný recept na domácí výrobu boilies. Většinu surovin už máte určitě ve spižírně. Pojďme si tedy tenhle recept na levné boilies představit. Tohle zvládne opravdu každý!

Hned na začátek: Tento recept pro domácí výrobu boilies je opravdu velice jednoduchý. A narovinu vám říkáme, že toto boilies rozhodně nebude patřit k těm nejlepším. Ale o to nejde. Tímto receptem chceme nerozhodným začátečníkům ukázat, co vlastně taková domácí výroba boilies obnáší. Proto tuto výrobu boilies berte jako takový trénink. Trénink na to, až budete mít dostatek odvahy vyrobit boilies z kvalitnějších surovin, které ale zákonitě stojí více peněz. Ale pozor! I když se recept na tuto nástrahu zdá velice jednoduchý, tak to neznamená, že na tyto kuličky nic nechytnete. Kdepak! Tak tomu rozhodně není…

kapr

 

Recept na levné boilies: Co budeme potřebovat?

Jak už jsme vám slíbili na začátku – recept není složitý a většinu surovin máte právě teď doma. K výrobě jednoduchého a levného boilies budeme potřebovat krupici, strouhanku, kukuřičný šrot, vanilkový cukr, potravinářské barvivo, med a samozřejmě také vejce. Tak co říkáte, nevypadá to nijak složitě a draze, ne? Tak pojďme na postup.

Recept: 6 vajec, 250 gramů krupice, 250 gramů kukuřičného šrotu, 150 gramů strouhanky, 1 až 2 lžíce medu, 1 až 2 (i více) lžíce vanilkového cukru, potravinářské barvivo (nejlépe žluté nebo červené).

kapr

Krok 1: Do připravené mísy si rozbijeme vejce (na 1 kilogram směsi připadá přibližně 6 vajec). Ty následně rozmícháme tak, aby se spojil žloutek s bílkem. Poté do vajec nasypeme 1 až 2 lžíce vanilkového cukru. Pokud chcete těsto sladší, pak cukru klidně přidejte více (nic tím nezkazíte). Do vajec přidáme i lžíci včelího medu, který má jedinečnou vůni. Právě ta dá boilies jedinečný „šmak“. A nakonec do vajec přidáme potravinářské barvivo. Jelikož je toto boilies sladké, je dobré zvolit barvu nějakého plodu, například červenou nebo žlutou.

Krok 2: Teď vejce s cukrem, medem a barvivem pořádně promícháme. Je zapotřebí, aby se všechny složky v misce pořádně promísily. Po důkladném promíchání necháme všechno odstát, nejlépe alespoň na 15 až 20 minut. Tím se složky do sebe ještě lépe „vsáknou“ a základ těsta na boilies bude tak koncentrovanější.

kapr

Krok 3: Teď je zapotřebí celý základ zahustit. A k tomu nám právě napomůžou krupice, strouhanka a kukuřičný šrot. Proč zrovna tyto suroviny? Krupice je perfektní pojivo, které boilies navíc i vytvrzuje. Proto je dobré ji v základu na těsto mít. Kukuřičný šrot má zase velice zajímavou strukturu – je hrubší. Navíc, kukuřičný šrot má i atraktivní vůni, kterou mají kapři rádi. A strouhanka je také perfektní surovinou – krásně voní a ve vodě se „zajímavě“ chová.

Takže sypké složky (krupici, šrot a strouhanku) nasypeme do vajec. A začneme míchat. Je zapotřebí z celé této směsi vytvořit krásné těsto. Proto mícháme opravdu důkladně! Je zapotřebí, aby těsto nebylo suché ani moc „mokré“. A co dělat, když se nám jedna z variant přece jenom stane? Pokud budeme mít těsto moc „mokré“, pak stačí přidat ještě trochu více sypkých složek, které vsáknou přebytečnou vlhkost. A když budeme mít těsto suché, pak do směsi přilijeme trochu rostlinného oleje (nepoužíváme vodu ani další vejce).

Krok 4: Nyní nám vznikla jedna velká koule těsta. Správnou konzistenci poznáme tak, že je těsto „gumové“, a že se nelepí na prsty. Tak to má vypadat! Nyní dáme těsto do mikrotenového sáčku a znova jej necháme odležet – alespoň na 20 až 30 minut.

Krok 5: Když je těsto odležené, vytáhneme jej ze sáčku. A nyní z koule těsta začneme odtrhávat jednotlivé kusy, ze kterých uděláme válečky. A z nich potom jednotlivé kuličky. Celou práci jednoznačně urychluje rollball. Pokud ale tuto pomůcku nemáte, nic se neděje. Boilies jde v pohodě vyrobit i ručně…

kapr

Krok 6: Teď si dáme do hrnce s vroucí vodou síto. Je důležité, aby síto bylo nad vroucí vodou. Pokud bychom totiž dali boilies do vody, ztratilo by část atraktivních látek. A to je špatně! Vyrobené kuličky nyní dáme na síto a necháme je vařit v páře po dobu 5 až 8 minut. Kuličky po tomto způsobu vaření jsou krásně „gumové“. Když jsou kuličky uvařené, dáme je na přichystanou utěrku a necháme je oschnout. A máme hotovo!

 

Výroba boilies v praxi

K tomuto článku přidáváme i naše starší video, na kterém si můžete celý proces domácí výroby boilies v klidu prohlédnout. Při této výrobě jsme sice použili „lepší“ suroviny, ale ona výroba je naprosto stejná. Ten postup se nemění, takže některým z vás se toto instruktážní video může hodit. Podívejte se na to, jak vypadá domácí výroba boilies…

 

Tipy a triky: Jak skladovat boilies?  

Skladování boilies je důležitou součástí domácí výroby této parádní nástrahy. Je totiž důležité uskladnit boilies tak, aby nám vydrželo i delší dobu. Jak tedy na to? Ideální je, když uvařené a oschnuté boilies vložíme do prostorných plastových krabiček (ideální jsou ty od zmrzlin) a necháme je zamrazit. V mrazu nám boilies vydrží dlouhou dobu. A toto skladování navíc zaručuje, že se nám naše pracně vyrobená nástraha nezkazí.

boilies

Další možností je, dát boilies do speciálních pytlíků na boilies (můžeme ale použít i pytlíky od cibule). Naplněné pytlíky pak zavěsíme na suché místo, kde tato nástraha také vydrží dlouhou dobu. Kde boilies takto skladovat? Nejlepší jsou půdy. Na půdách je sucho, takže nehrozí zaplísnění našeho boilies. Navíc, boilies v takovém prostředí krásně vyschne a ztvrdne, což je ideální pro lov velkých a zkušených kaprů. Tyto ryby mají totiž takové kuličky opravdu rády.

Autor: Viktor Krus

Ilustrační foto: archiv InRybar.cz

Nové články v rubrice

Lov kaprů: Jak vytlačit „bílou“ rybu z lovného místa? Snižte krmnou dávku!

admin | přečteno: 611x | 3.11.2017 | Žádné komentáře

Konečně zase na ryby! Přijíždíme k vodě, na které společně se …

Lov trofejních kaprů: Když chceš úspěch, nasaď játrovou nástrahu!  

admin | přečteno: 3293x | 29.09.2017 | Žádné komentáře

Na poslední chvíli, den před odjezdem, se domlouvám na společné …

STOPOVÁNÍ KAPRŮ: Kde hledat trofejní kapry?

admin | přečteno: 9649x | 16.02.2017 | Žádné komentáře

Hledání míst, kde se vyskytují velcí kapři, patří k nejdůležitějším částem …

Komentáře

  • Prečo ste v tom videu do vajec rozdrvili škrupinu?

    • Ta škořápka dodá boilies zajímavou strukturu. Ale pozor na velké kusy skořápky – kuličky by se mohly rozpadat!

      • Ako dlho priblizne vydrzi vo vode?

        • Fuuu,

          tak s tím jste mě zaskočil. Přiznám se, že nemám změřené, jak dlouho kuličky vydrží ve vodě.

          Ale určitě by měly vydržet déle, jak 12 hodin – záleží na teplotě vody – v teplejší se rozpadá rychleji. A také na způsobu skladování boilies – pokud kuličky vysušíte, budou tvrdší a ve vodě vydrží déle.

          Ale jak říkám, přesný čas Vám neřeknu…

          Omlouvám se…

          Krus, InRybar.cz

          • Okej, díky za rady 😉 a vysuším ho tak, že ho nechám zavesené v nejakej sieťke na suchom mieste?

          • Jo, dát do síťky a zavěsit na půdě – to je nejlepší způsob… 🙂

  • Stačí 5g balenie potravinárskeho farbiva?

    • Zdravím Lubo,

      5 gramů je zbytečně moc – toho barviva fakt stačí na špičku lžičky. Tím barvivem šetřete… 🙂

      Krus, InRybar.cz

      • No dobre že som nekúpil ešte jeden balík 🙂

        • S tou barvou to fakt netřeba přehánět… 🙂

          • A ako dlho by sa malo susit aby bolo take dobre ? 😀

          • Fuuu, taky těžká otázka…

            Já prostě boilies dám po uvaření do pytlíku a pak si ho průběžně beru. Takže některé kuličky jsou v pytlíku jen několik dní, některé i několik týdnů… 🙂

  • Zdravím, v první řadě díky za jednoduchý recept! Chtěl bych se zeptat, mám doma z farmaceutickýho průmyslu aminokyseliny v prášku, chtěl bych je přidat do těsta, ale nevím jakou surovinu jimi nahradit, popřípadě kolik jich tam cca dát. Díky za odpověď.

    Jarda.

    • Wau, tak to je drsné!

      Nahrazovat nic nemusíte, stačí je tam přidat. Ale s množstvím Vám neporadím. Takovou zkušenost, že bych měl podobné aminokyseliny, prostě nemám.

  • zdravím..možná je to hloupá otázka,ale chci se zeptat jestli takto vyrobené koule jsou vhodné na zakrmení,a nee na chytaní?diky za odpoved

    • Dobrý den, hloupá otázka to rozhodně není…

      Takto vyrobené boilies lze používat i na zakrmení. Je možné ho i nadále upravovat – například rozkrájet, aby se lépe uvolňovaly dané složky. Anebo kombinovat s partiklem… Krmnou dávku nastavujeme podle záběrů – čím více záběrů, tím více krmení (hodně obecně řečeno).

      Krásný den!

  • Chci se zeptat nevadí že jsem dal stejný poměr krupice šrotu a strouhanky?přidal jsem i mletou repku

    • Zdravíčko, Zbyňku,

      nemělo by to vadit. Přesto, asi bych se více držel té krupice – je to vynikající pojivo. 🙂

      Redakce InRybar.cz

  • Ahoj. Kolik z 1 kg testa vyrobim cca kulicek? A kolik kulicek se doporucuje na zakrmovani jednoho prumerneho dne v zaberech 🙂 diky za info

    • Dobrý den,

      to nejsme schopni říct, kolik kuliček – záleží v jak velkém průměru je budete dělat.

      Kolik kuliček na zákrm? Někde stačí hrstka, jinde půl kbelíku… Těžké otázky… 🙂

      Redakce InRybar.cz

  • Možná klasicky blbej dotaz ,ale čím získám onu příchuť kterou bych chtěl? Například losos, oliheň atd…. Přidám tam nějaký dip. Díky za odpověď chlapi.

    • Dobrý den, Marku,

      přesně tak. Chuť ovlivníte esencí, dipem, tekutou potravou, anebo třeba i olejem (lososový) nebo moučkami.

      Těch možností je celá řada.

      Krásný den!

      Redakce InRybar.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *