DomůNovinkyOmezení pro rybáře: Nedaleko Kolína se objevil nebezpečný herpes virus! Nepřenášejte ryby!

Omezení pro rybáře: Nedaleko Kolína se objevil nebezpečný herpes virus! Nepřenášejte ryby!

- Reklama -

Už to vypadalo, že z pohledu šíření herpes viru letošní sezóna bude mnohem klidnější než předešlé roky. Bohužel, během aktuálních letních veder, kdy se tato pro kapry smrtelná nemoc nejvíce šíří, se objevilo nové ohnisko nákazy. Viróza se objevila v hospodářství produkčního podniku v Hradišťku II, které leží nedaleko Kolína. Kvůli nebezpečnosti tohoto omezení veterinární správa zavedla celou řadu opatření, která mají zabránit šíření této nemoci. A některá opatření se dotkla i středočeských místních organizací. Přinášíme kompletní informace ze Středočeského územního svazu…

Na webu Středočeského územního svazu se píše:

Krajská veterinární správa pro Středočeský kraj nařídila s účinností od 7. 8. 2020 mimořádná veterinární opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy ryb herpesvirózy Koi ve Středočeském kraji.

Ohniskem nákazy je vymezeno hospodářství produkčního podniku akvakultury v k. ú. 797430 – Hradišťko II (okres Kolín).

NEPŘEHLÉDNĚTE: Válka o rybáře! Super levné masové boilies za pár korun! 

Ohnisko nákazy sice není na vodních plochách v rámci Středočeského územního svazu, nicméně opatření veterinářů – vymezení uzavřeného pásma, se dotýká některých našich MO. Uzavřené pásmo je tvořeno ochranným pásmem a pásmem dozoru.

Ochranné pásmo tvoří ve vzdálenosti 2 m od břehu:  vodní plocha (rybník) v obci Dománovice, vodní plocha (rybník) v obci Radovesnice II, Radovesnický potok po celé jeho délce od rybníka v obci Dománovice až po jeho ústí do řeky Mlýnská Cidlina, včetně Proudnického rybníka a všechny jeho přítoky, včetně Ohařského potoka, do vzdálenosti 1 km, Mlýnská Cidlina od soutoku s Radovesnickým potokem po její ústí do řeky Cidliny, dále řeka Cidlina od soutoků s Mlýnskou Cidlinou až po ústí do Žehuňského rybníka včetně všech přítoků do vzdálenosti 1 km, Žehuňský včetně Žehuňského náhonu a včetně všech přítoků do vzdálenosti 1 km.

Pásmo dozoru tvoří ve vzdálenosti 2 m od břehu: tok řeky Cidliny od jejího výtoku z Žehuňského rybníka (včetně odtoku „Steklá strouha“) až po most přes řeku Cidlinu v Sánech a všech přítoků do vzdálenosti 0,5 km a vodních ploch (včetně sádek) napojených na řeku Cidlinu, Sánský kanál od jeho odtoku z Cidliny až po jeho výtok z obce Opolánky.

V celém uzavřeném pásmu byla nařízena opatření, která se dotknou i sportovních rybářů, a to následovně:

Zakazují se veškeré přesuny všech druhů ryb z a do uzavřeného pásma, s výjimkou přemístění ryb ulovených a na místě usmrcených sportovními rybáři, určených k osobní spotřebě v domácnosti sportovních rybářů.

Ryby, které dosáhly tržní velikosti a nevykazují žádné klinické příznaky nákazy, mohou být pod dohledem KVS SVS pro Středočeský kraj použity k lidské spotřebě nebo k dalšímu zpracování, a to prodejem konečnému spotřebiteli na samostatném prodejním místě nebo dodáním do oprávněného zpracovatelského zařízení, za podmínek zabraňujících šíření nákazy.

 

O onemocnění, které je noční můrou rybářů

Jak se herpes virus přenáší? Do nezasažených rybníků je mohou zavléct třeba vodní ptáci. Stačí, aby se dotkli nakažené ryby, a mohou přenést virus do nenakaženého rybníku. Přesto, i kdyby člověk snědl nakaženého kapra, nehrozí mu riziko! Poprvé se toto onemocnění ve světě objevilo v roce 1998 v Izraeli a v USA.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Válka o rybáře! Super levné masové boilies za pár korun! 

Herpes virus je noční můrou všech rybářů! Tato nákaza totiž může pozabíjet až 80 nebo 90 procent kapřích obsádek. Jedná se o velmi nebezpečnou nemoc, na kterou zatím neexistuje lék! Kapry, které napadne herpes virus, postihne dezorientované plavání, rybám se zrychlí dýchací pohyby, a později jim začne krvácení u ploutví a na kůži se objeví nevzhledné skvrny. Ryby pak nakonec zabíjí se životem neslučitelné změny v ledvinách a na játrech.

Zdroj: Středočeský ÚS

Redakce InRybar.cz

Ilustrační foto: archiv InRybar.cz

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -