skingbranding-banner

Čeští vědci bodují: Český kaviár dobývá svět! Teď budou z jiker jeseterů vyrábět i krémy


Jihočeská univerzita se už více jak dvě desetiletí zabývá chovem jeseterovitých ryb. A vědci poznatky z chovu úspěšně aplikují i do běžné praxe. Tak například: Na Jihočeské univerzitě se vyrábí kvalitní kaviár šetrným způsobem, takže není nutné jesetery zabíjet. A to má hned několik výhod! Je to etické, a jiker je prostě ve výsledku více. Nyní se jikry z jihočeských jeseterů budou používat i pro výrobu kosmetiky.   

Krém, který se bude z jiker jihočeských jeseterů vyrábět, obsahuje jejich extrakt. Krém z jiker jeseterů bude k dostání ve dvou variantách – denní a noční pleťový krém pro ženy. „Velkou výhodou je, že můžeme kosmetiku vyrábět i z přezrálých jiker, jež se už k produkci kaviáru nehodí,“ řekl iDNES.cz Václav Nebeský, který je vedoucím výroby produktu.

Jihočeská univerzita dodá jikry jeseterů. A s výrobou krémů pomůže externí firma. Ta výrobek namíchá a dodá ho v takové podobě, ve které půjde na trh. V krému kromě extraktu z jiker jeseterů jsou i avokádový a palmový olej nebo panthenol. 50 mililitrů krému bude stát 700 korun. Na jikrách je „nejcennější“ jejich tukový extrakt, který má příznivé účinky.

Někoho může cena krému zarazit. Jenže! „Pro někoho může být cena vysoká, ale získávání kaviáru není levná záležitost už jen z toho důvodu, že jikry z jeseterovitých ryb dostaneme nejdříve v pátém roce jejich života,“ vysvětluje vedoucí výroby Nebeský.

Krém z jeseteřích jiker by měl mít „celosvětový“ potenciál. „Chceme se dostat hlavně na čínský trh, který je nyní největší na světě. V případě úspěchu bychom tak udělali univerzitě ve světě skvělé jméno,“ plánuje rektor Jihočeské univerzity Tomáš Machula.

To, že pro získání jiker z jeseterů není nutné ryby zabíjet, si pochvaluje právě i rektor: „Tím pádem získáme z jedné ryby několikanásobně více jiker. Navíc se také vyhýbáme etickým problémům, se kterými používání kosmetiky bývá spojováno.“

Redakce InRybar.cz

Ilustrační foto: archiv InRybar.cz

Nové články v rubrice

Jak útočí okouni na nástrahu? Mrkněte na chování pruhované „smečky”

admin | přečteno: 205x | 16.01.2019 | Žádné komentáře

Okouny nejde nemilovat! Tihle nádherní pruhatci patří k nejkrásnějším rybím druhům …

Útok obrovské štiky na menší štiku: Moment, ze kterého se tají dech! 

admin | přečteno: 413x | 14.01.2019 | Žádné komentáře

Štika nemá slitování! Je to velmi teritoriální predátor, který si …

Útok sumce na nástrahu: Jak vypadá záběr od sumce pod vodou a zdolávání?

admin | přečteno: 648x | 10.01.2019 | Žádné komentáře

Sumci patří k vyhledávaným predátorům (nejen) na českých vodách. A ono …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

RYBÁŘSKÝ ZPRAVODAJ

Zajímají Vás novinky a zajímavosti ze světa rybaření? Chcete zasílat užitečné návody a vybrané tipy na rybařské vybavení?

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje!

Přihlášením k odběru souhlasíte se zásadami zpracování osobních údajů na našich stránkách. Vaše emailová adresa je u nás v bezpečí a používáme ji výhradně k rozesílce tohoto zpravodaje! Z odběru se můžete kdykoliv odhlásit.

Odebíráte zpravodaj?
×

RYBÁŘSKÝ ZPRAVODAJ

Zajímají Vás novinky a zajímavosti ze světa rybaření? Chcete zasílat užitečné návody a vybrané tipy na rybařské vybavení?

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje!

Přihlášením k odběru souhlasíte se zásadami zpracování osobních údajů na našich stránkách. Vaše emailová adresa je u nás v bezpečí a používáme ji výhradně k rozesílce tohoto zpravodaje! Z odběru se můžete kdykoliv odhlásit.