V USA se chytil nový státní rekord kapra obecného. Mnohé však překvapí jeho míry. Nutno podotknout, že jde o největšího kapra, a zároveň o vůbec největší sladkovodní rybu v historii státu Connecticut. Kolik onen rekordní šupík vážil?
Ryba měla váhu necelých 21 kilogramů, což je i v České republice poměrně slušný výkon. Ale rekord? Ani náhodou! Co to vlastně říká o kaprařině v Americe? A proč je tahle ikonická ryba Česka najednou tak populární i za oceánem?
Český kapr, americký rekord
Na jezeře Lake Lillinonah v americkém Connecticutu se na konci května 2025 podařil rybářský kousek, který rezonuje i daleko za hranicemi USA. Rafal Wlazlo, původem z Polska, zde ulovil obřího kapra obecného vážícího 20,64 kg. Tím nejen překonal předchozí rekord pro stát Connecticut, ale přepsal i tabulky největších sladkovodních úlovků tohoto státu vůbec.
Zajímavostí je, že Wlazlův rekord překonal ten loňský jen o 100 gramů – a stejně jako tehdy pochází ryba z téhož jezera, uměle vytvořeného Lake Lillinonah. To se během posledních let stalo skutečným kaprařským rájem.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Z „odpadní“ ryby sportovní legenda
Kapra obecného mnozí Američané dlouhá léta vnímali jen jako „trash fish“ – nepotřebnou rybu vhodnou leda tak do sítě. Jenže to už dávno neplatí. Rybáři, kteří hledají tvrdě bojující, velké ryby, dávají kaprům druhou šanci. A jak je vidět, dobře dělají.
Connecticutský úřad pro ochranu přírody (DEEP) už kapry neklasifikuje jako invazivní druh, ale naopak je aktivně podporuje jako sportovní ryby. Od roku 2018 má stát vlastní regulace kaprařiny, například denní limit 5 kusů, z nichž jen jeden smí přesáhnout 30 palců, tedy asi 76 cm. Speciálně označené „trophy waters“ (trofejní revíry) pak mají ještě přísnější pravidla.
A výsledek? Kapři z těchto vod se dnes, pomalu ale jistě přibližují velikostí těm z evropských revírů.
Evropské know-how, americká scéna
Rafal Wlazlo není žádný nováček. Kaprařině se věnuje už přes 20 let, zúčastnil se desítek turnajů a dnes provozuje kamenný obchod Carp Angler v New Yorku, specializovaný výhradně na kaprařinu. Jeho úspěch tedy není náhoda, ale i důkaz, že evropské know-how má v Americe co nabídnout.
A právě díky lidem jako Wlazlo zažívá kaprařina v USA doslova boom. Z ryby komerční (kapr byl do Ameriky zavlečen po průmyslové revoluci jako potravina) se stává cíleně chytaná sportovní trofejní ryba.
Co to znamená pro nás?
Pro české rybáře je tahle zpráva víc než jen kuriozita. Kapr obecný, srdce každého štědrovečerního stolu i symbol rybářského řemesla, si v Americe vydobyl respekt. Možná je čas znovu si připomenout, jak výjimečnou rybu máme. A že i ve světě, kde dominuje bass, může mít „náš“ kapr hlavní roli.
Zdroj: Outdoorlife, foto: InRybar.cz