DomůRybářské radyRybářské tipy a trikyChytání ryb na žížalu: Několik důvodů, proč je žížala nejlepší nástrahou na...

Chytání ryb na žížalu: Několik důvodů, proč je žížala nejlepší nástrahou na světě!

- Reklama -

Žížaly patří k nejpoužívanějším nástrahám v rybařině. Právě žížaly totiž nabízí jedinečné vlastnosti, které u jiných nástrah nenajdeme. Žížaly můžeme použít jak při lovu na položenou, tak i na feeder nebo plavanou. Jejich všestrannost je opravdu vynikající! Navíc, na tuto nástrahu můžeme nachytat celou řadu rybích druhů. Na žížalu je možné lovit jak kaprovité, tak i některé dravé druhy ryb. Jedná se opravdu o perfektní nástrahu.

Ve světě rybařiny se žížaly nejčastěji rozdělují na 3 druhy – na rousnice, dendrobeny a hnojáky. Rousnice jsou velké žížaly, které mají masitou stavbu těla. Tyto velké žížaly jsou nejlepší pro lov úhořů, sumců nebo třeba kaprů. Dendrobeny jsou „klasické“ žížaly (normální velikost), které se dají běžně zakoupit v kterémkoliv rybářském krámku. Tyto žížaly jsou vhodné pro lov nejrůznějších druhů ryb – jak těch velkých, tak těch malých. A hnojáci? Tento druh žížaly je naprosto specifický! Pravý hnoják má výrazně rudé zbarvení. Navíc, když tuto žížalu propíchneme háčkem, vyteče z ní výrazně žlutá tekutina. Hnojáci jsou vynikající pro lov kapitálních okounů nebo tloušťů.

kapr

Žížaly jsou vskutku vynikající! Na háčku se hýbou, navíc mají zajímavé zbarvení a atraktivní pach. Spojením těchto vlastnosti dostaneme opravdu božskou nástrahu, na kterou si perfektně zachytáme. Pojďme se teď podívat na hlavní plusy žížal a pobavme se o tom, proč jsou tak vynikající při rybaření…

 

TOP vlastnosti žížal

Jak jsme si již výše pověděli, žížaly mají některé specifické vlastnosti, které jiné nástrahy nabídnout prostě nemohou. Proto je tato nástraha ve světě rybaření tak úspěšná. Úctyhodné je i to, že žížaly patří k nejprodávanějším nástrahám i v současnosti – tedy v době, která nabízí celou řadu jiných nástrah. Proč tomu tak je? Zase se vracíme k těm TOP vlastnostem žížal.

lin

hnojakPOHYB: Právě pohyb žížal na háčku patří k těm největším zbraním. Pohyb žížaly je pro mnoho ryb tak svůdný, že jednoduše nedokážou jejímu vábení odolat. A přijde záběr! Pohyb žížaly můžeme „podpořit“ i jejím napíchnutím na háček. Pokud necháme volnější konce žížaly, pak můžeme počítat s mnohem agresivnějším pohybem, který určitě přinutí nějakou rybu k záběru. Ale! Na druhou stranu zase hrozí riziko častějšího strhnutí žížaly z háčku.

Můj pohled na věc? Já raději nechávám konce žížaly volné. Pokud se totiž konce žížaly svůdně kroutí, povětšinou to znamená mnohem více záběrů. Přesto! Když vím, že některá voda nabízí ohromnou spoustu „zakrnělých“ okounů a tloušťů, nechávám konce kratší. Právě tyto dva rybí druhy jsou „specialisty“ na strhávání žížal z háčků. Je zapotřebí prostě reagovat na aktuální podmínky u vody.

rousnicePACH: Žížaly mají specifický pach, který ryby prostě láká. Co se týče „vůně“, tak k nejaromatičtějším žížalám pochopitelně patří hnojáci. Právě tento druh žížaly má skutečně zcela specifický odér. Ale samozřejmě, každá žížala vypouští specifický pach, i rousnice a dendrobeny. I proto jsou tyto nástrahy tolik oblíbené a rybám tak moc chutnají.

Ale přesto, pach žížaly jde ještě zintenzivnit. A to velmi snadno a efektivně. V dnešní době se na rybářském trhu objevují opravdu intenzivní přípravky, které se používají pro „nadipování“ žížal. A ono to funguje. Pokud totiž spojíme agresivní kroucení žížaly s velmi intenzivním pachem, pak to může znamenat mnohem větší počet záběrů! Ta pachová stopa je opravdu silná, takže láká ryby i z velké vzdálenosti. A když ryba připlave, pohyb žížaly už ji dokáže „přemluvit“. Na „dip na žížaly“ se můžete podívat například ZDE.

okoun

hnojákBARVA: To, že zbarvení žížaly může hrát při rybaření také velkou roli, není třeba dlouze rozebírat. Například rudé zbarvení hnojáků je naprosto neodolatelným lákadlem při lovu okounů nebo tloušťů. Ano, okouni velice dobře reagují na rudé zbarvení hnojáků a spolehlivě na ně útočí. A nejen okouni. Rudé zbarvení mají také rádi tloušti, perlíni, plotice nebo dokonce i kapři. Hnojáci jsou v tomhle směru naprosto nepřekonatelní!

Samozřejmě i zbarvení ostatních druhů žížal má něco do sebe. Ale je zapotřebí si přiznat, že například u dendroben nebo rousnic je barva až „druhořadá“. Přesto zbarvení žížal je mnohdy oproti zbarvení dna kontrastní, takže například kapři je moc dobře vidí. A to může znamenat více záběrů.

jelec

PŘIROZENOST: Ne, ne. Žížaly sice nežijí ve vodě, takže nemůžeme říct, že jsou tou „nejpřirozenější“ potravou ryb. Ale! Žížaly jsou hmyz a ryby požírají hmyz odpradávna. A ano, je třeba si říct, že například na řekách, když se zvedne voda, tak ryby sbírají topící se žížaly, které plavou ve vodě. Prostě, tenhle „vzorec chování a fungování přírody“ platí už od nepaměti.

I díky tomu jsou žížaly jednoduše skvělou nástrahou při (téměř) jakémkoliv rybolovu. Tato nástraha dokáže připravit celou řadu překvapení. Nejlepší na žížalách je to, že chutnají skutečně (skoro) všem rybím druhům. Žížaly milují kapři, líni, cejni, „bílá ryba“, tloušti, okouni, úhoři, sumci, sumečci, kolikrát se „splete“ i candát nebo štika. Navíc, žížaly chutnají i těm největším rybám! Proto občas není na škodu si na žížaly zachytat. A vrátit se tak trochu „ke kořenům“.

 

Když člověk chce vylepšit dokonalou věc

Ještě se musíme vrátit k onomu pachu žížal. Právě pach žížal je jedna z vlastností, kterou můžeme opravdu výrazným způsobem vylepšit. Je třeba si přiznat, že „běžné“ žížaly nevydávají nijak silnou pachovou stopu. A to je škoda! Ale právě onen pach jde posílit. Výše jsme si pověděli o přípravcích, které dokážou pach žížaly výrazným způsobem zesílit.

uhor

Někomu se to může zdát jako naprostá hloupost. Ale je zapotřebí si připomenout, že pach nástrahy patří k velmi důležitým faktorům. Proto je často rozumné žížalu „nadipovat“ speciální esencí, která dokáže pach žížaly „zesílit“.

Tyto přípravky mají velké opodstatnění především při lovu těch rybích druhů, které se spoléhají na čich. Typickým příkladem je úhoř. Tento rybí druh s pomocí čichu loví a pachové stopy jsou pro něj opravdu velice důležitou „cestou“ k úspěšnému lovu. Proto pokud „nadipujeme“ žížalu speciálním přípravkem, jsme schopni žížalu prezentovat tak, aby při rybaření fungovala ještě lépe.

Pokud vás tato „žížalí esence“ zaujala, mrkněte ZDE.

Autor: Viktor Krus

Ilustrační foto: archiv InRybar.cz

Přidejte i vy své hodnocení
- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

1 komentář

  1. Skvělý článek. Pouze snad až na to, že žížala nepatří mezi hmyz, ale červy kroužkaté. To ale nic nemění na skutečnosti, že je to skutečně skvělá návnada!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -