DomůNovinkyTady se candátům daří! Drobné rybky pro dravce „zaplavily“ populární přehradu

Tady se candátům daří! Drobné rybky pro dravce „zaplavily“ populární přehradu

- Reklama -

Přirozený výtěr ryb je v našich revírech důležitým „doplněním“ rybích generací. Bohužel, na některých místech dochází k tomu, že hladina v nádržích se v tomto období pohybuje příliš rychle. A proto na některých místech se ryby nestihnou ani vytřít. To ale neplatí pro Nechranice! Právě tady je spolupráce rybářů a vodohospodářů ukázková! Povodí Ohře totiž drží vodu v nádrži „dokud to jde“, aby se ryby dokázaly vytřít…

Ilustrační foto: Severočeský ÚS

Severočeští rybáři si spolupráci s Povodím Ohře velmi pochvalují, protože vodohospodáři jim pomáhají držet vodu v Nechranicích tak, aby se ryby v co největším množství vytřely, a aby se vykulený plůdek stihl rozplavat.

Severočeský územní svaz dlouhodobě spolupracuje s Povodím Ohře na sledování přirozeného rozmnožování ryb, to zejména na naší největší vodní nádrži, kterou je ÚN Nechranice. S vodní hladinou ÚN je pokud možno manipulováno tak, aby byl podporován přirozený výtěr ryb, stejně jako inkubace a rozplavání plůdku, kterého je možné letos sledovat v příbřežních oblastech (litorálu) nádrže opravdu velké množství. Děkujeme Povodí Ohře, s. p., za dlouhodobou spolupráci, především pak dispečinku pod vedením Ing. Tanajewského,“ uvedl Severočeský územní svaz.

Levný camping: TOP přístřešek pro rybáře, který postavíte za minutu

Kdekoho by napadlo, že přirozený výtěr ryb je zásadní zejména pro doplnění nových generací ryb. To ano, ale pokud se podíváme i na druhové složení plůdku, pak je třeba připomenout i další zásadní „výhodu“. Jelikož vodohospodáři pomáhají k masivnímu výtěru „bílé ryby“, tak je to skvělou zprávou i pro dravce!

„Velké množství plůdku (např. cejn, okoun, plotice apod.) je také velice dobrou zprávou pro populace dravců. V minulém roce byla ÚN Nechranice nejlepším revírem na okouna v celém ČRS, v případě candáta patřila také mezi nejlepší, opominout nelze ani velké množství ulovených štik,“ připomínají severočeští rybáři.

 

Na Nechranicích uvažují o přísnějších pravidlech

Rybáři chtějí dravce v Nechanicích podporovat i jinak, a to s pomocí „modernizovaných pravidel“. V souvislosti s lovem dravců na Nechranicích se hlasitě mluví o zavedení minimální velikosti nástražní rybičky.

Levný camping: TOP přístřešek pro rybáře, který postavíte za minutu

„Pro udržení a rozvoj populace dravců hospodářský odbor Severočeského ÚS aktuálně projednává některá možná omezení (např. minimální velikost nástražní rybičky) s ohledem na skutečnost, že dochází k vysoké mortalitě u ulovených a následně puštěných ryb, to i s ohledem na vysokou citlivost dravců při manipulaci (rychlé vytažení z hloubky, poranění apod.)“ vysvětluje Severočeský územní svaz.

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -