DomůNovinky„Milionový nápad“ Jakuba Vágnera na exkluzivní revír? Rybáře napadla zajímavá myšlenka!

„Milionový nápad“ Jakuba Vágnera na exkluzivní revír? Rybáře napadla zajímavá myšlenka!

- Reklama -

Slavný rybář Jakub Vágner aktuálně natáčí další díly jeho populárního rybářského seriálu pro Českou televizi. A v jednom dílu se zaobírá lovem a životem majestátné hlavatky. Jakub Vágner se aktuálně snaží najít tuto legendární rybu i na české vodě, což znamená neskutečnou rybářskou dřinu. V jednom videu slavný rybář vyslovil nápad, že by nebylo od věci i v České republice vytvořit úsek s hlavatkami. Třeba tak jako na Slovensku…

Jakub Vágner aktuálně obráží zasněžené břehy okolo proudných řek, ve kterých se snaží najít majestátnou hlavatku. A je to pořádná dřina! Slavný rybář nahazuje dlouhé hodiny, ovšem kolikrát jde o marnou snahu, protože hlavatky jsou v Česku obrovskou raritou.

„Celý dokument o hlavatce bude nesmírně zajímavý! Fakt pronikám do absolutní hloubky toho výskytu, lovu a historie hlavatky v České republice. Totálně mě fascinuje ta ryba, a přijde mi jako strašná škoda, že hlavatku nikde nemáme,“ říká Jakub Vágner v jednom z jeho videí na sociálních sítích.

Zamyšlení Jakuba Vágnera nad hlavatkami v ČR

Okolo hlavatek se motá hodně legend o tom, že dokáže naprosto zdecimovat proudné toky. To ovšem Jakub Vágner rozporuje. „Většinou jsou takové ty hlasy: No jo, hlavatka prostě vyžere všechny lipany a pstruhy, ale není to pravda! Víme to ze Slovenska, že to tak není! Samozřejmě, když se hlavatka vysadí na malý tok, tak tam nějakou paseku udělá. Ale myslím si, že nějaký úsek v České republice by si hlavatky prostě zasloužily,“ zamýšlí se slavný rybář.

 

Jak by to mohlo fungovat?

A slavný rybář ihned nadhodil i nápad toho, jak by celá věc mohla fungovat. Ostatně, Jakub Vágner za hlavatkami procestoval kus světa, takže viděl, jak to funguje jinde. „Z těch vybraných peněz z povolenek, stejně jako je to na Slovensku, kde když jedete, dáte 300 euro za 10 vycházek, a vůbec nemají nouzi o prodané povolenky, tak pak z těch peněz zarybňují jak hlavatky, tak zarybňují i krmnou rybu pro ty hlavatky,“ popisuje Jakub Vágner.

„Myslím si, kdyby bylo jedno místo v České republice, kde by hlavatky byly, zasloužíme si to, určitě by to rybáře potěšilo. Je to nádherná sportovní ryba, ta pravá královna těch našich toků. Navíc, hlavatka je původní druhem v České republice, a je to škoda, že je tady nemáme!“ zamýšlí se  slavný rybář.

 

Východočeský ÚS hlavatky vysazuje

O nějakou formu navrácení hlavatek do českých vod se rybáři snaží. Třeba Východočeský ÚS v letošním roce vysadil přes 1000 kusů této majestátné ryby. A to v hodně zajímavé délce, protože malé hlavatky v této násadě měly 20 až 25 centimetrů.

V červnu letošního roku jsme na InRybar.cz informovali o nasazování hlavatek: „Po roční odmlce se nám podařilo zajistit do vybraných revírů Východočeského územního svazu násadu hlavatky v počtu 1350 ks (20 až 25 cm/ks). Ryby byly odvezeny do ÚN Pastviny 750 ks a Labe Pardubice 600 ks,“ uvedl tehdy Východočeský ÚS.

Co myslíte? Měli by se rybáři pokusit o navrácení hlavatek do některých revírů v Česku? Líbí se vám nápad Jakuba Vágnera? Řekněte vás názor v diskusi pod tímto článkem! 

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

7 KOMENTÁŘE

  1. On tu hlavatku chytne.A bude rekordní.Nevím jestli ju doveze ze Slovenska,nebo odjinud,Ale poslední den za brutálního počasí,kdy stromy budou praskat mrazem a medvědi se budou hrnout do ovčínů za rekordně nízkých teplot tohoto nekompromisního zabijáka určitě uloví.

  2. Jo ale na to se neptali. Já myslím, že ze by bylo fajn tu Hlavatý vysadit a ne jen na jeden určitej úsek ale všude tam kde by se jí mohlo dařit.

  3. Zdravím, přeji mnoho zdaru v nezdaru , pokud máš mít nepatrnou šanci ulovit hlavatku je jen jedno možný místo v ČR. Labe přítok do přehrady Les Království je to místo ,kde teď skutečně nepatrná naděje S pozdravem p. Mulač

  4. ahoj, no nemyslím si úplně že jen tento jeden úsek…vím, že byly snahy vysazovat do Jizery a někteří se pak chlubili „rekordním potočákem“, což byly menší hlavatky…tak třeba tedy zde nebo Kamenice, Orlice, Vltava, proč ne ?
    Na Moravě máme blíže ke slovenským řekám a kdysi se pár Hlavatek nachytalo na Bečvě, Ustí u Hranic,(každy rok tam jedna paní rybářka ! na vláčku nějakou chytla. Byly nasazovány do přehrady Bystřička a zřejmě se dostaly do Bečvy, jejímž přítokem Bystřice je…teď po tom průseru co se přestal vyšetřovat (!) – místní ví jak to bylo… si ale nikdo iluze dělat nemůže.
    Morava nad Olšany by také nemusela být provar. A jistě i další. Je to moc zajímavá myšlenka. Ale jak psali v článku – Slováci vysazují i ryby k potravě hlavatky, což na slovenských řekách je drtivě „podustva“ čili Ostroretka. Těch tu máme (Bečva) spoustu. Jelec tloušť je také častým na jídelníčku této ryby. Myslím si ale, že dokud se něco neudělá s tolerancí přemnožených vyder, je to zbytečné.
    Ovšem nesouhlasil bych s tím, že jen jeden úsek v ČR. Byl by tam obrovský tlak a chování těchto rybářů v honbě za úlovkem…nechci domyslet. Více řek, více úseků na jednotlivých řekách.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -