DomůNovinkyDechberoucí záběry „úhořích miminek“: kameraman natočil hejno úhořího monté

Dechberoucí záběry „úhořích miminek“: kameraman natočil hejno úhořího monté

- Reklama -

Na rybářském internetu rezonuje podvodní video britského kameramana Jacka Perkse, kterému se povedlo natočit hejno úhořího monté. Úspěchu se není moc co divit, protože takové video je unikátem.

Asi těžko budeme v rybí říší hledat více tajemný druh, než je úhoř. Právě tahle ryba, která spíše připomíná hada, je opředena spoustou tajemství. A to se týká i jeho rozmnožování. Odborníci sice ví, že se tyhle ryby rozmnožují v Sargasovém moři, ovšem přesná lokace není úplně známá.

 

Video posbíralo přes 10 000 liků

Když se nově narození úhoři dostanou po letech ke břehům Evropy, už připomínají malá háďátka. Úhoři se v tomto stádiu nazývají monté. A právě tito malí úhoři se postupně derou proti proudům evropských řek. Ti, kteří se vydají do evropských řek, se stávají samicemi. A ty ryby, které zůstanou v brakické vodě, budou samci.

A právě hejno úhořího monté dokázal natočit i britský kameraman Jack Perks. Ten je tvůrcem celé řady podvodních fotografií a videí, na kterých jsou zachycené nejrůznější ryby, a další živočichové. Ovšem toto video s malými úhoři se stalo hitem internetu. A my se nedivíme!

Podobných materiálů, na kterých si rybářská veřejnost může prohlédnout zástupce nové populace úhořů, moc není. Proto není divu, že si video od britského kameramana vysloužilo takovou pozornost – jen na facebooku posbíralo přes 10 000 liků. A vy se na tu nádheru můžete kouknout výše.

 

Když úhoři táhnou domů

Velká Británie je zemí, do jejichž řek se úhoři přirozeně vrací. Například na konci roku 2022 britská Environment Agency informovala o masivním tahu úhořů, kdy do řeky Great Ouse připlavala přes 70 000 malých úhořů. Ti překonali neuvěřitelně dlouhou cestu…

Malí úhoři oceánskými proudy uplavali skoro 5000 kilometrů. „Bylo zjištěno, že více než 70 000 úhořů překonalo cestu ze Sargasového moře v severním Atlantiku do hrabství Cambridgeshire, což je více než 3 000 mil (pozn. redakce: 4828 kilometrů), uvedla na konci roku 2022 britská agentura.

Ovšem i ve Velké Británii působí malým úhořům překážky v řekách nemalé potíže při jejich migraci. Proto se ale Britové snaží rybám jejich cestu co nejvíce usnadnit. Na nejrůznější typy překážek (např. zdymadla, stavidla) tak například instalují speciální propustě pro úhoře.

Zdroj: Jack Perks, ilustrační foto: InRybar.cz 

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -