Domů Rybolovné techniky Kaprařina Konec kaprařské legendy: Kam se podělo jahodové boilies?

Konec kaprařské legendy: Kam se podělo jahodové boilies?

- Reklama -

Ti rybáři, kteří začínali s lovem boilies už v devadesátých letech, si jistě vzpomenou. Vzpomenou si na sytě rudé kuličky z hladkého těsta, které voněly tak nádherně, jako balíček sladkých bonbónů. Ano, mluvíme o jahodovém boilies. Nástraze, která se stala naprostou legendou ve světě kaprařiny. Jenže s postupem času toto boilies vymizelo. Kde je mu konec?

I když jsem já osobně kaprařině nikdy moc nepropadl, pamatuji si dodnes, když jsem jako kluk procházel otcovou dílnou. Ten lov kaprů bezmezně miloval, a vlastně naplno je jím pohlcený dodnes. Vidím to jako dneska, když si vyráběl svou účinnou nástrahu. Na stole uhnětl z několika surovin sladké těsto. V něm byly nejrůznější sladké přísady, rudé barvivo, a hlavně kvalitní anglické esence vonící po jahodách. Z těch se nádherná vůně linula všude kolem. Když bylo těsto hotové, tak otec z něj vyrobil kuličky, které nechal uvařit. Takhle nějak ten výrobní rituál vypadal.

kaprPak otec vzal svou nástrahu ke své nejoblíbenější vodě. Brzo ráno chodil na jedno zarostlé místo, jehož břehy lemovaly husté vrbkové háje. A před ním se rozprostírala nekonečná mělčina. Přesně tady kapři hledali svou potravu. Aktivně ryli v bahně a sbírali vše, co bylo k snědku. To otec věděl. Na místě krmil nejrůznějším partiklem a snažil se ryby na lovném místě udržet. A to se mu i dařilo. Pak jenom pod háček nastražil nádherně voňavou jahodovou kuličku a se svými robustními sufrovými pruty nahodil co nejdále od břehu, kde se rozléhalo jeho krmné místo.

Slunce pozvolna vycházelo. Zlaté paprsky ozařovaly klidnou hladinu. A tam kdesi mezi vrbkami seděl můj otec, který měl před sebou nahozené dvě udice. Čekal na záběr. Soustředěně pozoroval hladinu. Mrsk! Pěkný kapr vystřelil zpod hladiny a sluneční paprsky se v něm odrážely jako v zrcátku. Ryby tu jsou! Budou brát? Ano! Za pár chvil totiž otec dostal nádherný záběr. A už po chvíli se na břehu vztekal větší kapr. Nechal se zlákat chutnou kuličkou, která úplně změnila chod rybařiny.

kapr

 

Změna jako hrom

To byla doba, kdy rybáři ještě příliš boilies neznali. U vody se při lovu kaprů nejčastěji používaly partikly, foukačky, pečivo nebo brambory. Žádné boilies. Boilies bylo nástrahou, kterou používalo jen pár lidí. Ostatní totiž nechápali, proč se tahle podivná kulička nastražuje pod háček. A vlastně se i ptali, jak se to dělá, a jak navázat dobrou montáž? To vědělo jenom pár rybářů.

boilies

A těch pár rybářů mělo na výběr pouze z několika vůní. Široký sortiment kaprařského vybavení ještě neexistoval. Ten boom přišel mnohem později.  Jenže přesně to nahrávalo jahodovému boilies, které bylo v tuto dobu nejlepší věcí pro lov kaprů na skromném rybářském trhu. Pozice této nástrahy tak sebevědomě sílila. Ale vývoj nezastavíte, takže s postupem času se k lovu na boilies hlásilo více a více lidí. Role jahodového boilies neustále rostla. Začaly ho používat celé zástupy rybářů. A nebylo se čemu divit. Tahle nástraha fungovala i na ty největší kapry, o kterých si rybáři v minulosti mohli nechat jenom zdát. Pak ale přišel zlom.

 

Příval nových věcí

kaprBoilies se začalo dostávat i mezi ostatní rybáře. A spolu s jeho pověstí vysoké účinnosti na ty největší kapry v našich vodách se tato nástraha stala doslova horkým hitem. Nabídka nejrůznějších druhů boilies rostla, a postupně začaly přibývat i komponenty pro sestavování efektivních montáží pro lov s touto revoluční nástrahou. Mašina na obrovské peníze přicházela k životu. Rybářské firmy vycítily příležitost velkého výdělku peněz, a nastal naprostý boom. Na trhu se začaly objevovat nové značky, které produkovaly tuny těchto nástrah na ryby. A tuzemský rybářský trh se začal vyvíjet bleskurychlým tempem.

kaprPři tomto zrodu zažívala i rybářská média naprosto zlaté časy. Bylo totiž o čem psát. Kvanta článků o lovu kaprů s pomocí boilies se musely objevovat na stránkách každého magazínu. Zájem o tato témata byl totiž gigantický. Nejenom časopisy ale zaplavovaly tuzemské čtenáře, dařilo se i knihám.

Jenže s rychlým vývojem trhu a s rychle se vyvíjející nabídkou začala legenda se jménem jahodové boilies ztrácet na síle. Rybářské firmy totiž zákonitě musely rozšířit svou nabídku, takže mimo zaběhnutých nástrah, přicházely i nové prototypy. A nové nástrahy se propagovaly důrazněji, než ty staré. Na jahodové boilies se tak začalo pozvolna zapomínat, až se na něj skutečně zapomnělo. Nebo ne?

 

Současnost

kaprSoučasný kaprařský trh je zaplavený nespočtem prototypů boilies. Rybáři si mohou vybírat z masových, ovocných, ale i kombinovaných nástrah. V řadě velikostí, barev, chutí a vůní se krčí i naše jahodové boilies. Jeho sláva je už dávno tatam. Přesto tady ale pořád je.

Pokud se podíváme do nabídky e-shopů, nalezneme v nich i naše jahodové nástrahy. Byť častěji jsou k dostání v nejrůznějších variacích – například smetanová jahoda nebo lesní jahoda. Některé jahodové boilies je už smíchané i s nějakou tou masovou příchutí, jde tedy o jakéhosi „hybrida“. Že by tedy rybáři už opravdu neměli zájem o starou dobrou klasiku?

Trh promluvil jasně. Vedou jiné příchutě. Nejčastěji se v nabídce boilies objevují nástrahy živočišného charakteru. Mezi ovocnými kuličkami pak vede zřejmě švestka a nějaké to exotické ovoce. Jahoda chybí.

 

Budoucnost

kaprMožná dojde k jakémusi restartu, kdy rybáři budou chtít zase své jahodové boilies. Ale spíše ne. Rybářské obchody totiž momentálně nabízejí nástrahy, které prostě fungují. A co víc? Desítky testerů každoročně toto boilies vylepšují. Mezi rybáře se tak dostávají nové a revoluční kuličky, které na nějakou nostalgii rozhodně nehrají. A je to tak dobře. Kroky vývoje mají vést dopředu.

I přesto, že jahodové boilies pozvolna zmizelo z regálů rybářských obchodů, tak jeho odkaz tady už bude napořád. Díky této nástraze si řada rybářů splnila své rybářské sny v podobě kapitálních kaprů. Právě jahodové boilies spolu s pár dalšími typy nástrah stálo u zrodu moderního lovu kaprů. A za to, této nástraze patří velký dík.

Chytali jste taky někdy na jahodové boilies? Jak vám fungovalo? Napište své zážitky do diskuze pod článkem!

Autor: Jiří a Viktor Krusovi

Přidejte i vy své hodnocení

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

Nejnovější články

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Nejnovější techniky

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -
Přidejte i vy své hodnocení