Domů Rybolovné techniky Kaprařina Výroba boilies pro pokročilé (2. díl): Domácí výroba směsí na výrobu boilies

Výroba boilies pro pokročilé (2. díl): Domácí výroba směsí na výrobu boilies

- Reklama -

Minulý díl jsme zasvětili komerčně vyráběným směsím, které rybářští výrobci tlačí po tunách do obchodů pro rybáře. Jenže rybář nemusí své boilies vyrábět pouze z komerčních směsí. Své boilies si můžete vyrobit sami doma z jednotlivých surovin, o kterých si dneska povíme. Tento způsob výroby má oproti používání komerčních směsí svá pozitiva. Vyzkoušejte to také!

Pravda, domácí výroba směsi na výrobu boilies se může oproti komerčním směsím prodražit, přesto výhody výrazně převažují. Je jasné, že při koupi komerční směsi nemáme stoprocentní záruku toho, že v daném výrobku je přesně to, co požadujeme. U domácí výroby směsi tuto záruku máme, neboť si všechno skládáme sami. K výrobě domácí směsi na výrobu boilies můžeme použít celou řadu surovin, takže si můžeme vytvořit zcela ojedinělou a nadupanou směs na výrobu boilies.

Rybi_moucky

Skládání směsi na domácí výrobu boilies je obecně považováno za „vyšší level“ kaprařiny. Něco na tomto poznatku je, protože skutečně dobří kapraři si povětšinou své směsi skládají sami – přesně podle svých požadavků. Jenže do sestavování směsi na domácí výroby se může pustit i méně zkušený kaprař, protože někdy se prostě musí začít. Tak se toho nebojte a pojďte do toho s námi!

Tip: Nejkvalitnější suroviny na výrobu boilies za nízké ceny!

 

Rybí a masové moučky: Kvalitní suroviny, které nesmějí chybět!

rybi_moucka_primeJak už jsme si pověděli v minulém díle. Výroba boilies se točí okolo 3 základních typů surovin, které najdeme v převážné většině těchto nástrah. Je důležité si znova uvědomit, že tyto suroviny můžeme mezi sebou míchat.

Do prvního okruhu těchto surovin patří rybí a masové moučky. Tyto sypké suroviny mají pochopitelně živočišný základ, který se vyznačuje (většinou) tmavou barvou a velmi koncentrovanou vůní. Tyto moučky jsou povětšinou velice jemné, přesto až neuvěřitelně silně koncentrované. Vyrábí se s pomocí speciálních výrobních postupů, které zaručují to, že rybi_moucka_64v moučkách zůstává vysoký podíl vitamínů, a dalších výživných látek.

Rybí moučky jsou velice bohaté na nejrůznější atraktivní látky, které dělají z boilies opravdu skvělou nástrahu i na ty největší kapry. Rybí a masové moučky, které používáme pro výrobu boilies, nejčastěji pocházejí z mořských živočichů. V sortimentu používaných mouček tak nejčastěji nalezneme olihňové, halibutové, krevetové, lososové, sardinkové, huňáčkové nebo tuňákové moučky. Teď si některé z nich detailněji popíšeme.

rybi_moucka_ltRybí moučky: Jedná se zřejmě o nejhojněji používanou živočišnou moučku při výrobě boilies, protože tyto moučky jsou levné a obsahují celou řadu atraktivních látek. Rybí moučky na výrobu boilies můžeme sehnat hned v několika druzích. Výrobci totiž dodávají tyto suroviny v rozdílných typech. Například na e-shopu InFish.cz můžete zakoupit hned 3 druhy rybích mouček – rybí moučku 64 %, rybí moučku 70 % LT a rybí moučku 70 % PRIME.

Tip: Nejkvalitnější suroviny na výrobu boilies za nejnižší ceny!

Rozdíl v těchto moučkách je jednak v jejich zpracování, ale také v samotném „provedení“. Při testování těchto mouček jsme si všimli, že moučky s vyšším procentuálním podílem mají koncentrovanější vůni a barvu. Rybí moučku dávkujeme podle jejího typu obvykle od 20 do 60 %.

lososova_mouckaLososová moučka: Lososová moučka má podstatně koncentrovanější barvu a vůni, než klasická rybí moučka. Jde skutečně o kvalitní surovinu, která obsahuje vysoký podíl atraktivních látek. Silné aroma a zajímavé zbarvení je velice účinnou zbraní i na ty největší kapry. Povětšinou se do směsí přidává v dávkování 10 až 50 %.

tunakova-moucka-originalTuňáková moučka: Tato surovina je ještě o další úroveň výše, než moučka z lososa. Tuňáková moučka má nádherné tmavě syté zbarvení, které dá každému boilies velice zajímavý nádech. Tuňákové moučky se v posledních letech mezi kapraři velice rychle rozšířily. A není divu. Účinnosti této suroviny je skutečně obdivuhodná. Do směsi na domácí výrobu boilies se dávkuje obvykle v dávkování od 10 do 50 %.

boiliesSardinková moučka: Tato moučka, která se vyrábí z drobných mořských rybiček, patří také k velice účinné surovině při zhotovení směsi na domácí výrobu boilies. Sardinková moučka má poněkud světlejší zbarvení, než předchozí suroviny, jenže právě sardinková moučka je velice bohatá na řadu atraktivních látek. Proto tuto surovinu nepodceňujte, a zvažte, jestli právě ji nepoužít při vlastní výrobě boilies. Dávkování sardinkové moučky je obvykle 10 až 50 %.

Huňáčková moučka: Huňáček. Mořská, lososovitá ryba, která žije v okolí Skandinávie. Právě tato moučka patří k naprostým pokladům při výrobě boilies. Výborná vůně, která je silně koncentrovaná, dělá spolu s vysokým obsahem výživných látek z huňáčkové moučky možná nejlepší živočišnou surovinu na výrobu boilies. Huňáčková moučka obsahuje například vysoký podíl proteinů, které z daného boilies udělají super účinnou zbraň na kapry. I huňáčkovou moučku dávkujeme v rozmezí 10 až 50 %.

Tip: Nejkvalitnější suroviny na výrobu boilies za nejnižší ceny!

boiliesGarnátová moučka: Jedná se o speciální surovinu, která je při výrobě boilies čím dál častěji používaná. Garnátová moučka má až neuvěřitelně silný a koncentrovaný pach, který silně provoní každé těsto na výrobu boilies. U této moučky si ale rybáři musejí dávat velký pozor! Garnátová moučka totiž při velkém množství může způsobit to, že by boilies mohlo plavat. Proto s dávkováním opatrně! Garnátovou moučku dávkujeme pouze od 3 do 5 %. Pokud chcete plovoucí boilies, pak dávkování této moučky navyšte.

 

Pozor na kvalitu!

Rybí moučky patří díky svým vlastnostem k velice používaným surovinám pří domácí výrobě boilies. A není se čemu divit. Tyto suroviny obsahují vysoký podíl výživných a atraktivních látek, které dělají z daného boilies výbornou nástrahu. Je třeba ale dávat pozor na to, od koho dané suroviny kupujete. V poslední době jakoby docházelo k šizení některých mouček, což se pochopitelně negativně podepisuje na jejich kvalitě.

kapr

Není tomu tak dávno, co nám psal jeden čtenář, který při výrobě plovoucího boilies přidal do směsi 25 % garnátové moučky, jenže nástraha neplavala. Po jeho popsání výrobního postupu, který byl dle našeho uvážení správný, jsme usoudili, že chyba byla právě v garnátové moučce. Na druhou stranu, garnátovou moučku jsme neviděli, jenže i tak, takto vysoký podíl garnátové moučky prostě musí fungovat. Mrzelo nás, že moučka pocházela od tuzemského renomovaného výrobce, který by měl být zárukou kvality.

Proto si při výběru moučky dávejte pozor. Samotné suroviny tohoto typu nejsou zase až tolik drahé, jenže pokud použijete byť jednu nekvalitní surovinu, pak se to může negativně podepsat na celkovém efektu vašeho boilies, tedy tak, že nebude fungovat. A to určitě nechcete…

V příštím díle si představíme další účinné suroviny, které můžete při vaší výrobě boilies použít. Do té doby na viděnou…

Autoři: Jiří a Viktor Krusovi

- Reklama -
- Reklama -

Nejnovější z rubriky

Nejnovější články

Nejnovější z rubriky

Nejnovější články

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -