DomůRybářské radyRybářské tipy a trikyTěsto na kapry na jaro: jednoduchá domácí výroba, která zabere pár minut

Těsto na kapry na jaro: jednoduchá domácí výroba, která zabere pár minut

- Reklama -

Těsto na kapry je nástrahou, která se při rybaření používá odjakživa. Tato tradiční nástraha ustála i nástup mnohem modernějších nástrah. Není divu! Těsto pořád nabízí skvělé vlastnosti při rybaření.

Rybáři mají těsto na kapry ve velké oblibě i proto, že jej mohou vyrobit v pohodlí domova. Stačí jen několik málo surovin, které většina z nás najde i ve špajzu. Pak stačí jen několik minut, a rázem má rybář hotovou čerstvou a velmi účinnou nástrahu na kapry. Připravili jsme si pro vás 2 jednoduché recepty na těsta na kapry, které jsou ideální na začátek sezóny. Výrobu si můžete prohlédnout i na níže přiloženém videu

 

Pikantní těsto na kapry

Pikantní suroviny jsou v posledních letech velmi populární. Jedná se o to, že právě tyto suroviny mají unikátní pach, který dokáže zlákat i pasivnějšího kapra ve studené vodě k záběru. A proto není vůbec na škodu do našeho domácího těsta na kapry přidat nějaké pikantní suroviny. Co konkrétně?

Pro výrobu pikantního těsta na kapry nebudeme potřebovat mnoho surovin

Základ celého těsta tvoří strouhanka. Právě strouhanka je naprosto ideální i do studenější vody, ve které tato surovina spolehlivě „pracuje“. To znamená, že těsto ze strouhanky i za nižších teplot krásně vypouští atraktivní pachové stopy.

Do strouhanky následně přidáme vajíčko. Někteří rybáři sice používají vodu nebo nějaký booster, ovšem z mých vlastních zkušeností mohu říct, že vajíčko má prostě TOP pojivost, takže s jeho pomocí vytvoříme opravdu vynikající těsto s ideální konzistencí.

Do vajíčka nasypeme požadované množství strouhanky

Jakmile z těsta a vajíčka vytvoříme základ těsta, pak do něj přidáme pikantní omáčku z asijských potravin. Osobně používám tu nejlevnější chilli omáčku, která je v každé asijské večerce. Právě tato surovina má velmi zajímavou vůni, která se „líbí“ i rybám. Kromě toho omáčka má i parádně výrazné zbarvení, díky kterému jde nástrahu ještě lépe vidět.

Takhle vypadá základ těsta na kapry

Aby byla barva těsta ještě atraktivnější, pak do něj přidávám i mletou papriku. Rybář má pak dvě možnosti: buďto použije sladkou papriku, anebo přidá pikantnější verzi, aby těsto mělo ještě silnější „říz“. V obou případech rybář docílí toho, že těsto bude mít ještě zajímavější odér.

Nádherné pikantní těsto s chilli omáčkou slibuje spoustu úlovků

A jeden tip na závěr: když už se do asijských potravin zastavím pro již zmíněnou chilli omáčku, tak ještě přiberu klasickou rybí máčku. Právě tu přidávám do těsta na samý závěr domácí výroby. Rybí omáčky z asijských obchodů mají opravdu velmi výrazný odér, který zaručuje vynikající výsledky těsta na kapry i na samém začátku sezony…

 

Sladké těsto na kapry

Jak už to u rybářů bývá, tak ti se většinou „nesmíří“ pouze s jedinou variantou nástrahy. Takže mnozí k pikantnímu těstu budou chtít nějakou sladkou verzi, která může za určitých podmínek fungovat lépe. Není problém! Ještě vám ukážu recept na sladké těsto na kapry, které také perfektně funguje při jarním rybaření.

Suroviny, které budeme potřebovat pro výrobu sladkého těsta

Základ těsta je úplně stejný jako ve výše představeném receptu. Do misky si rozbijeme vajíčko, do kterého následně nasypeme strouhanku. Mícháním pak připravíme základ těsta. Ta strouhanka je sama o sobě opravdu vynikající – však je vyrobena z notoricky známé nástrahy, která se používá odpradávna – z pečiva.

Výroba sladkého těsta je totožná. Akorát místo pikantních surovin přidáme kondenzované mléko

Následně do základu přidáme kondenzované mléko. Někteří rybáři si v tuhle chvíli klepou na čelo, ovšem já naštěstí na sladké „nejsem“, takže takové suroviny mi není líto. Naopak díky složení této suroviny získá těsto velmi zajímavou sladkou chuť, která může být při prvních jarních vycházkách opravdu velmi úspěšná.

Hotové sladké těsto se díky bílé barvě neztratí ani na zaneseném dně

Jakmile ze všech zmíněných surovin vytvoříme těsto, tak přidáme poslední surovinu. Asi nikdo se nebude hádat, že vanilka patří k nejvíce používaným (a úspěšným) surovinám ve světě rybaření. Proto do těsta ještě rád přidávám vanilkový cukr, aby těsto mělo krásně sladko-vanilkové aroma. S tímhle neuděláte chybu!

 

Jak těsto uchovávat?

Musím říct, že osobně vždy dělám těsto pouze z jednoho vajíčka. Jedná se o to, že z jednoho vajíčka vyrobíte opravdu velkou kouli těsta, která vydrží několik vycházek k vodě. A jelikož je výroba extra rychlá, tak nevyrábím těsto do zásoby, protože chci chytat na čerstvou nástrahu.

Těsto na kapry je nejlepší uchovávat v sáčku v ledničce

Co se týče uchovávání těsta na kapry: ideální je vyrobenou kouli vložit do sáčku. Právě tento materiál zabrání tomu, aby z těsta vyčpěly ty nejatraktivnější pachy. Zároveň sáček zabrání tomu, aby těsto osychalo. Těsto v sáčku je pak důležité uchovávat v ledničce.

Hotová těsta na kapry

Pokud budete mít těsto s sebou u vody, pak určitě dávejte pozor na vysoké teploty, ale také na přímé sluneční záření. Není prostě dobré těsto vystavovat těmto vlivům, protože by se mohlo v sáčku „zapařit“, a následně by se mohlo zkazit.

 

Jak chytat na těsto na kapry?

Použití těsta je naprosto jednoduché: stačí z velké koule trochu těsta odštípnout, a právě tímto kouskem těsto obalíme vybranou nástrahu. Obalovat můžeme nejrůznější nástrahy – třeba boilies, pelety, kukuřici, foukanou kukuřici, extrudy a další věci.

Pikantní těsto zalité páchnoucí rybí omáčkou

Musím se přiznat, že osobně nejraději obaluji plovoucí nástrahy typu extrud. Proč? Právě tímto způsobem totiž velmi jednoduše vytvořím vznášivou nástrahu. Tedy sousto pro ryby, které sice není úplně plovoucí, zároveň ale nezapadne ani do nánosů na dně. Tohle suprově funguje!

Těstem je ideální obalovat plovoucí nástrahy. Třeba extrudy

Někdy by se vám mohlo stát, že těsto bude sušší, takže by na nástraze nemuselo tak dobře držet. V takovém případě žádnou paniku! Prostě stačí vzít trochu vody nebo booster, a následně do toho namočíme kousek těsta. To tak zvlhne, díky čemuž se s ním lépe pracuje. Palec nahoru!

Obalená nástraha ve sladkém těstě

Jestli si chcete na začátku rybářské sezóny parádně zachytat, pak vyzkoušejte tato jednoduchá těsta na kapry. Jedná se sice o tradiční a jednoduchou nástrahu, ovšem i tak skvěle funguje. Užijte si jarní lov kapra na maximu! A jen za pár korun

Text a foto: Viktor Krus (InRybar.cz)

Přidejte i vy své hodnocení
- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

1 komentář

  1. Já používám klasickou průhlednou bublinu naplněnou vodou jako průběžnou a delší návazec. Funguje taktéž parádně.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -