Moderní rybáři většinou nemají čas ztrácet čas. Potřebují nástrahu, která ve vodě rychle zapracuje, přiláká ryby a vyhecuje je k záběru. Takhle dobře funguje starý dobrý rohlík.
Na rohlíky se už chytil nespočet kaprů, a to i trofejních kusů. Lisované rohlíky totiž s úspěchem používá už několik generací rybářů. Dřív se lisovaly podomácku, dneska se výroby téhle klasiky chopily oblíbené kaprařské značky, a to jednoduše proto, že na ně kapři i amuři pořád berou. Rohlíkové boilies od ostříleného kapraře Karla Nikla má nejen všechny superschopnosti pečiva, ale i něco navíc – účinné příchutě a větší odolnost. Tuhle vytuněnou klasiku seženete
za 99 korun.Vylepšené rohlíkové boilies
Napařit, pořádně slisovat, vykrájet, navléct a nechat usušit hezky na provázku, tak se to vždycky dělalo a někde i dělá. Ale je to pracné! Výhodou průmyslové výroby je jednak úspora času a hlavně větší tlak při lisování. Tlak, který vyvinou stroje, je mnohem větší a díky tomu rohlíkové boilies vydrží pod vodou delší dobu. Kuličky dokážou krásně nabobtnat a jen tak se nerozpadnou.
Z nejdůležitějších superschopností rohlíku je vytvoření lákavého slizu a jemných chloupků okolo mokrého pečiva. Sousto tak vypadá v očích kaprů, amurů, ale i jiné bílé ryby neskutečně lákavě. Velký podíl na úspěchu rohlíkových boilies má i jejich struktura. Dokáže totiž krásně nasát, ale i vypouštět přidané esence a příchutě. Pod vodou tak umí divy. A v příchutích je Karel Nikl machr, ze zkušenosti ví, co na kapry zabírá, a nad čím nehnou ani brvou.
Kapři jdou jak po sladkých příchutích, jako je jahoda nebo med, tak po těch masových – a to proto, že přirozenou součástí kapřího jídelníčku jsou korýši. Aminokyseliny, které vypouští, jsou pro ně neodolatelné. Pokud hledáte skutečnou tajnou zbraň, vsaďte na krill! Přesněji na
. Lákavá oslizlá kulička s důvěrně známou vůní nenechá žádného kapra v klidu.Rohlíkové boilies udělá parádu při lovu na feeder i na položenou
Rohlíkové boilies jsou provlečené provázkem. Využijte ho k nastražení, navlékněte na oblouček háčku a můžete nahazovat. Perfektní pro lov s krmítkem. Jen si to představte, jak ve vodě zafunguje hezky uplácaná koule krmení okolo krmítka s nastraženou rohlíkovou kuličkou hezky uprostřed.
Domácí výroba rohlíkového boilies
Pokud máte hromadu času, pečiva a trpělivosti, pak si vyrobte domácí rohlíkové boilies. Jak se vyrábí rohlíkové boilies po domácku? Rohlíky napařte v cedníku nad párou, podobně jako knedlíky. Musí změknout. Potom je vložte do sáčku a pořádně stlačte mezi dvě prkénka. Po cca 30 minutách lisování vznikne placka, ze které pomocí
vyštípete jednotlivé kuličky – štípejte jednu vedle druhé, ať z rohlíku vytěžíte maximum.Vyštípaný rohlík napíchněte jehlou na šňůrku a nechejte proschnout. Domácí boilies se dá všelijak vylepšit, obalte ho v mleté paprice nebo vanilkovém cukru. Jestli chcete posunout své výrobky na profi úroveň, použijte
, které se dobře vsáknou do struktury pečiva a ve vodě vytvoří lákavou pachovou stopu.Rohlíkové boilies patří k nejlepším nástrahám na kapry vůbec. Kapři pečivo jednoduše milují a když přidáte ještě nějakou lákavou příchuť, je to trefa do černého, se kterou si užijete i krátkou vycházku na maximum. Kvalitní rohlíkové boilies pořídíte do stovky
.Zdroj a ilustrační foto: Parys a InRybar