DomůNovinkyRyby v Nechranicích jsou vytřené! Vodohospodáři začnou se snižováním hladiny

Ryby v Nechranicích jsou vytřené! Vodohospodáři začnou se snižováním hladiny

- Reklama -

Letošní rozmnožování rybích druhů na vodní nádrži Nechranice je u konce. Podle rybářů ze Severočeského územního svazu je vytřená většina druhů ryb. Množství plůdku je podle sledování průměrné, možná mírně podprůměrné. Není se čemu divit. Letošní květen byl extrémně rozdílný, neustále se měnily teploty, což rozmnožování ryb neprospělo. Vodohospodáři vyšli rybářům vstříc, a snažili se co nejméně hýbat s hladinou v nádrži. To už ale neplatí, nyní Povodí Ohře přistoupí k manipulaci s vodní hladinou…

Na webu Severočeského územního svazu se píše:

V období posledních týdnů došlo k dokončení rozmnožování většiny druhů ryb na ÚN Nechranice. Během kontroly nádrže byl potvrzen na četných místech výskyt letošního plůdku. Plůdek je již odrostlý, zdržuje se v litorálu, zejména v zaplavené vegetaci. Množství odhadujeme spíše na průměrné nebo mírně podprůměrné. Důvodem bude pravděpodobně rozkolísanost teplot a chladný průběh května.

V současné době může Povodí Ohře přistoupit k manipulacím na vodním díle dle manipulačního řádu a dalších potřeb. Pozvolné snižování hladiny by již nemělo mít vliv na přežití plůdku. Samozřejmě udržení vody v litorálu po co nejdelší dobu je výhodné nejen pro plůdek, ale i pro starší ročníky, protože tyto oblasti představují místo s hojností úkrytů a přirozené potravy ryb. Samozřejmě chápeme potřeby manipulace s vodní hladinou a hlavní účel vodní nádrže. Děkujeme Povodí Ohře, s. p. za spolupráci a vstřícnost.

 

NON-STOP rybolov na Nechranicích

Připomínáme, že na Nechranicích v letošní sezóně platí rybolov NON-STOP. Severočeský územní svaz žádal o výjimky mimo stanovenou denní dobu lovu k účelu lovu se zaměřením na sumce velkého, který podle rybářů způsobuje nepřiměřený predační tlak na rybí společenstvo. Kromě Nechranic platí výjimka i na další revíry na severu Čech. Konkrétně se jedná o nádrž Modlanská, nádrž Kateřina a nádrž Metud. Pro lov NON-STOP platí jasná pravidla – například nutnost osvětlení lovného místa bílým světlem nebo povinnost zapsání nového data lovu ihned po 00:00.

Zdroj: Severočeský územní svaz

Redakce InRybar.cz

Ilustrační foto: Povodí Ohře

 

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -