DomůNovinkyKonec kaprů v Čechách? Do našich vod se dostal smrtící virus, který zabíjí...

Konec kaprů v Čechách? Do našich vod se dostal smrtící virus, který zabíjí kapry ve velkém!

- Reklama -

Rybáři bijí na poplach! Na našem území se totiž čím dál častěji vyskytují případy, kdy jsou obsádky kaprů nakaženy smrtícím herpes virem. Proti této nákaze zatím neexistuje žádný lék! Jediné řešení, které existuje, je nákazám předcházet. A nemocné ryby pozabíjet. Bohužel, v srpnu je nutné vybít 50 tun kaprů z 5 chovných rybníků na Pardubicku. Kapři jsou nakažení herpes virem! Důležitým faktem je, že tato nákaza je smrtící pro kapry, lidem nebezpečí nehrozí…

Herpes virus je noční můrou všech rybářů! Tato nákaza totiž může pozabíjet až 80 nebo 90 procent kapřích obsádek. Jedná se o velmi nebezpečnou nemoc, na kterou zatím neexistuje lék! Kapry, které napadne herpes virus, postihne dezorientované plavání, rybám se zrychlí dýchací pohyby, a později jim začne krvácení u ploutví a na kůži se objeví nevzhledné skvrny. Ryby pak nakonec zabíjí se životem neslučitelné změny v ledvinách a na játrech.

Nejvíce zneklidňující je to, jak rychle se nákaza šíří. V roce 2008 Státní veterinární správa ujišťovala, že se tato nebezpečná nemoc České republiky netýká. Dnes je realita jiná a kvůli herpes viru musí rybáři likvidovat desítky tun ryb. A může být hůř! Nemoci se totiž velice dobře daří ve vodě o teplotě 16 až 25 stupňů Celsia. Takže k jejímu šíření napomáhají teplejší léta. Jenže! Právě teplejší léta jsou stále častější a častější. A tohle může být problém!

NEJLEVNĚJŠÍ BOILIES: Boilies KAPRPRO losos/patentka jen za 59 Kč/kg!

V následujících letech bude zásadní prevence! Herpes virus se totiž nejčastěji přenáší tak, že se nakažená ryba přidá k nenakaženým. A rázem je zaděláno na pořádný problém! Zásadním problémem je také v tom, že virus se může přenášet v infikované vodě nebo bahně. A do nenakažených vodních ploch se herpes virus může zavléct i tak, že do ní vložíme předměty, které byly v kontaminované vodě. Proto jsou při likvidaci ryb tolik zásadní přísná hygienická opatření.

Mezi rybáři se dobře ví, že herpes virus postihuje především kapry! Bohužel, nejnovější poznatky ale říkají, že herpes virus může pozabíjet i karase, cejny, jelce, sumce nebo jesetery. Tohle může být v budoucnu velmi zásadní problém!

Nejhorší zprávou pro rybáře je to, že proti herpes viru neexistuje lék. Jediným způsobem, jak katastrofě na kapří obsádce předejít, je prevence. Jenže jak to dělat v případě rybníků, kdy jde o obrovský počet ryb? Podcenění ale může mít fatální důsledky, jako například letos na Pardubicku. Tam musí v srpnu pozabíjet 50 tun ryb. A pořádně „vydezinfikovat“ rybníky.

Co dělat proti nemoci, na kterou neexistuje lék? Budoucnost může být v šlechtění. Například Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v minulých letech vyšlechtila plemeno kapra, které se jmenuje amurský lysec. A právě toto plemeno je proti podobným nemoc značně odolnější. Podle odborníků amurský lysec velice dobře přežívá v místních podmínkách. Je tohle budoucnost?

Zajímavost: Herpes virus může posloužit jako biologická zbraň! Například v Austrálii, kde je kapr považován za extrémně invazivní druh, se chystají aplikovat herpes virus do řek. Výsledkem by měly být miliony mrtvých ryb v australských řekách. Proti tomuto plánu ale protestují někteří biologové, kteří vidí tento záměr jako velmi problematický – mohlo by dojít ke katastrofě.

Redakce InRybar.cz

Ilustrační foto: archiv InRybar.cz

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

7 KOMENTÁŘE

  1. Jo to je jasny blíží se vánoce tak se musí něco vymyslet aby se mohli kapři zdražit ti se dalo čekat, jen je divné že je to nenapadlo dřív

    • Pane kolego,jestli tomu co je v článku napsané nevěříte, tak se přijeďte podívat na Buňkov do Přelouče nebo navštívit organizaci a tam dostanete dosti dokumentů a sám se přesvědčíte že vše je pravda. Než napíšete takto ubohý příspěvek ,tak si nejdříve vše ověřte

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -