Většinu ryb Šon pouští. Jenomže když potřebuje kapra pro svůj speciální vietnamský recept, nemůže jinak než si uloveného kapra vzít s sebou domů.
Jenomže chytit takového čtyřporcového kapra někdy není jen tak. Šon ale i tentokrát vyrukoval se svým Soplem a nakonec se radoval z úspěchu.
VIDEO: Jak funguje Šonův Sopel?
Sopel drží. A nepustí
Šonův Sopel je revoluční nástraha, kterou sám vynálezce prezentoval na letošním For Fishing, kde se z něj stal naprostý hit. Jedná se o prášek, který po smíchání s krmítkovou směsí a trochou vody získá slizovitou konzistenci připomínající… no, skutečně lidský sopel.
Výhoda toho Šonova Soplu spočívá v tom, že stejně jako Rychlé šípy drží při sobě. Takže ať do něj ryba žďuchá jak chce, žádný kousek nedokáže odpojit, takže jí nezbyde nic jiného, než nástrahu nasát celou. A v té je samozřejmě schovaný váš háček.
Ale zpátky k Šonově pokusu ulovit rybu, na které by demonstroval vietnamskou specialitku kapr s kokosovým karamelem. Než se začnete olizovat, pustíme se k vodě. Šon se nám totiž rozhodl dokázat, že k jeho Soplu stačí přidat jenom rohlík. Navíc pár dní starý, tudíž suchý. Šon přidá vodu, trochu promne, přidá Sopel a jde se rybařit.
Volba revíru je trochu zarážející, ale rozhodně zajímavá. Stoka. A světe, div se, první ryba je skutečně kapr! Krásný tmavý kousek, který měří ale jenom 40 cm, speciální Šonův sushi metr ukazuje jenom 3 porce, a to je málo. Pak přichází krásný karas a pak déšť, takže to Šon balí.
Až je mi ho skoro líto
Druhý pokus, zase stoka. „Dneska dokonce padaly kroupy,“ říká pochybovačně Šon a jeho předtucha se naplní. Chytá perlína, cenjka a cejna a tím to hasne.
„Jdi na větší vodu!“ jako bych vás slyšel křičet. Šon vás naštěstí uposlechne, takže jeho třetí pokus se už odehrává na stojaté vodě. Zase univerzální
na háčku, hloubka pod splávkem 15 cm a trocha rozházených kousků návnady na hladině.„Záběr. Tak že by?“ raduje se Šon do ječící brzdy, protože jeho náčiní je skutečně velmi jemné. „Ne tam do křoví, tam ho nesmíme pustit,“ povídá si pro sebe a užuž se těší, až rybu natáhne na svůj sushi metr.
„Jé, ten je krásnej. Až je mi ho skoro líto. Ale co se dá dělat,“ trochu Šona mrzí, že takový krásný lysec skonči na pánvičce. Ale Šon z něj určitě uvaří parádní recept, protože je to kuchař par excellence.
Šon se musel od své stoky přesunout na větší revír, ale jeho Sopel na první nahození prokázal, že je to opravdu revoluční nástraha. K úspěchu Šonovi stačil kromě jeho Sopelu starý seschlý rohlík. Sopel se u rybářů po právu těší velké oblibě. Pokud jste ho ještě nevyzkoušeli, na webu
.Foto: InRybar.cz a Šon Chung (se souhlasem)