DomůNovinkyJed v rybách: konzumaci úlovků z tohoto revíru si rozmyslete, říkají rybáři

Jed v rybách: konzumaci úlovků z tohoto revíru si rozmyslete, říkají rybáři

- Reklama -

Vodní nádrž Skalka u Chebu patří k populárním rybářským lokalitám na západu Čech. Ročně zde zamíří velké množství rybářů, kteří zde chytají nejrůznější druhy ryb. Ty ale kolikrát obsahují rtuť. 

Ilustrační foto: InRybar.cz

O tématu informoval Západočeský územní svaz. Ten rybáře seznámil s tím, že ryby z přehrady Skalka častokrát obsahují zvýšené limity rtuti. Třeba některé sledované ryby měly až 7krát větší množství, než stanovují hygienické limity.

 

Rybáři žádali o přijetí opatření

Rybáři tak apelují, aby si lovci dobře rozmysleli konzumaci ulovených ryb ze Skalky. „Západočeský územní svaz se snaží rybáře varovat před konzumací všech druhů ryb ze Skalky,“ řekl magazínu InRybar.cz jednatel Západočeského ÚS Martin Bílý.

„V roce 2020 jsme žádali o přijetí opatření (vydání zákazu konzumace ryb) Krajskou hygienickou stanici Karlovarského kraje a Krajskou veterinární správu pro Karlovarský kraj – v obou případech přišla odpověď, že na přijetí podobného opatření úřad nemá kompetenci,“ dodal západočeský jednatel. 

 

Odkud pochází „zdroj“ jedovaté látky

Kdekoho napadne jednoduchá otázka: jak je možné, že ryby ze Skalky obsahují tolik rtuti? Zdroj původu jedovaté látky najdeme v německé chemičce Marktredwitz, kde se 200 let vyráběly organické a anorganické sloučeniny rtuti.

Jenže! Právě po dobu fungování chemičky se dostalo do životního prostředí nemalé množství jedovaté rtuti, která se přes toky dostává až do nádrže Skalka. Problémem je, že rtuť se drží v sedimentech zasažených toků, takže každoročně se do Skalky dostane až 400 kilo rtuti.

„Bohužel se rtuť dostává i do rybího masa, kde je její koncentrace vůbec nejvyšší v rámci České republice. Rtuť negativním způsobem ovlivňuje trávicí, nervový a imunitní systém člověka a je velmi nebezpečná pro správný vývoj dětí,“ upozorňuje Západočeský územní svaz.

 

„Nejhorší“ jsou dravci

Rybáři ze Západočeského územního svazu zároveň dodávají, že rtuť je „zrádná“ kvůli kumulaci v potravním řetězci. To v překladu znamená, že nejvíce rtuti obsahují ty ryby, které požírají jiné „kontaminované ryby“ – jde tedy logicky o dravce.

Obsah rtuti (Hg) a metylrtuti (MeHg) na VD Skalka u vybraných druhů ryb v roce 2007. Červenou čarou je vyznačen hygienický limit 0,5mg Hg/1kg svaloviny.

Při odborném monitoringu na Skalce se loví 3 druhy dravých ryb (bolen, okoun, štika), a pak 3 druhy nedravých ryb (plotice, cejn, cejnek). A právě u těchto odlovených ryb se sleduje, kolik „rtuti obsahují“.

Pro lepší představu, proč jsou dravci „horší“, poslouží třeba grafy z roku 2007, které zveřejnil Západočeský územní svaz na webu. Právě na něm jsou vidět vyšší hodnoty rtuti u dravých ryb.

„Vzhledem k tomu, že u bolena dravého byl v tomto roce hygienický limit překročen více než 7x, je rozhodně vhodné velmi pečlivě zvážit případnou konzumaci ryb z této jinak krásné přehrady,“ apelují západočeští rybáři.

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

3 KOMENTÁŘE

  1. Chytám ryby na Skalce od svých 5 let a dnes je mi 42. Ryby jím celý život a necítím že by se se mnou něco dělo. Už před lety jiná studie uváděla že by jsme museli sníst denně kila ryb aby se mohla zvýšená hladina rtuti projevit. Je to jen výmysl chebského rybářského svazu který to vymyslel tak že přestal vysazovat dravce.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -