DomůRybolovné technikyKaprařinaKukuřice versus boilies: Stejné množství boilies a kukuřice na lovném místě? Vždy...

Kukuřice versus boilies: Stejné množství boilies a kukuřice na lovném místě? Vždy zvítězí boilies!

- Reklama -

Tenhle „souboj“ nástrah je tématem rybářských diskusí odjakživa. A není se čemu divit! Právě boilies a kukuřice patří k nejpoužívanějším nástrahám ve světě rybařiny. I když je boilies „dítětem“ moderní kaprařiny, tak přesto je tady s námi už desítky let. To už je pořádně dlouhá doba. A kukuřice je tady dokonce ještě déle! Obojí nástrahy mají na kontě spoustu krásných ryb, a taky hromady rybářských zastánců. A právě mezi těmito rybářskými tábory kolikrát dochází k názorovým střetům ohledně toho, jaká nástraha/návnada je při lovu kaprů účinnější. Jde to vůbec takto posoudit?  

Taky patříte k těm starým pamětníkům, kteří pamatují nástup boilies do rybářského světa? Když boilies začínalo, tak si mnoho rybářů klepalo na čelo, proč někdo používá kuličky z vařeného těsta, které pomalu nejdou ani rozmáčknout mezi prsty. A navíc! Proč to rybáři ještě nastražují pod háčky? Jsou tihle rybáři snad nějakými šarlatány, kteří se snaží jen „odlišit“ od ostatních, anebo chtějí prostě jen machrovat? Výjimkou nebyly ani „názorové střety“ přímo u vody, kdy rybáři chytající na klasické nástrahy nadávali těm, kteří používali „moderní kuličky“. Těch hádek u vody bylo!

Takoví kapři jsou snem nejednoho rybáře! Dokážeme ho přelstít spíše na boilies, anebo na kukuřici? 

O nějakých 30 let později se situace u vody sice uklidnila, ale přesto je toto téma hodně „tenkým ledem“. Jedni rybáři prostě asi navždy budou už tvrdit, že boilies je předražená nástraha, která má stejné účinky jako kukuřice. Jiní vyznavači lovu kaprů zase nedají na boilies dopustit, protože podle nich tyhle kuličky mají i takové vlastnosti, které kukuřice prostě nenabídne. A třetí tábor používá obě nástrahy/návnady dohromady…

 

Proč kukuřice kaprům tolik chutná?

Žluťounká zrníčka kukuřice připomínají kousíčky zlata. Jedná se o perfektní nástrahu, která má všechno, co by měla mít. Nádhernou barvu, lákavou vůni, skvělou konzistenci (při správném uvaření). Kukuřice je prostě něco, co kaprům moc chutná, a čemu jen těžko odolávají. Ono je to i tím, že kukuřice je významným zdrojem sacharidů! To znamená, že právě kukuřice je velmi užitečným doplňkem v jídelníčku kaprů, protože jim dodává energii pro růst a pohyb ve vodě.

Nikdo netvrdí, že kukuřice kaprům nechutná! Pokud máme spadeno na takovou sortu kaprů, je kukuřice naprosto ideálním řešením…

Ten vysoký obsah atraktivních látek je třeba dán i tím, že kukuřice je na polích velmi dlouhou dobu. Jak to myslíme? Laicky řečeno: Kukuřice je plodinou, která je na poli nejdelší dobu, takže nejdéle na ni svítí sluníčko, tudíž delší časový úsek sbírá energii. A to se projevuje na obsahu atraktivních látek. Kukuřice je prostě chutnější a výživově lepší, což ryby ve vodě zatraceně dobře cítí.

Když je kukuřice takové terno, tak proč se ve větším množství nepoužívá například při chovu kaprů v rybnících? Když se na to člověk podívá detailněji, tak u rybníků vidí spíše jiné suroviny. Čím to je? Ten důvod je jednoduchý: V chovu ryb se kukuřice mnohokrát zkoušela, a v testech dokonce měla lepší krmný koeficient než například pšenice. V některých státech kukuřicí krmí, ale opustilo se od ní povětšinou kvůli sladké pachuti masa.

 

Kukuřice má skvělé vlastnosti

Abychom se dobře pochopili, my kukuřici na kapry rozhodně nehaníme. To ani náhodou! Kukuřice totiž nabízí skvěle vlastnosti – atraktivní barvu, nádhernou vůni a vynikající konzistenci. Ano! Pokud kukuřici správně upravíme, pak je nádherně měkká a skvěle stravitelná. To znamená, že pokud kapři měkounkou kukuřici pozřou, pak ji velmi rychle vypudí, takže rychleji budou mít „pocit hladu“. Super!

Z kukuřice se vyrábí celá řada atraktivních nástrah a návnad na kapry. Velmi zajímavým atraktorem je například Pellets Activ Corn, který výrazněji vysílá ty atraktivní látky, díky kterým je kukuřice tak úspěšná…

U kukuřice je správné zpracování (pořádné uvaření) zásadní. Proč? Nejde jen o jednoduchou stravitelnost a získání lepších vlastnosti ve vodě, ale také o to, že dobře uvařená kukuřice nezpůsobí kaprům zdravotní komplikace. Na pořádném uvaření těchto zlatavých semínek si fakt dejte pořádně záležet!

To, že kukuřice má velmi dobré vlastnosti, si uvědomují i rybářské firmy. Proto se v tak hojném množství používá při výrobě nástrah, návnad, anebo lákavých atraktorů. Kukuřice se dá zpracovávat různými způsoby, ale vždy záleží na tom, jakou kukuřici má výrobce k dispozici – jestli celou kukuřici, jen zlomky, anebo třeba sušenou nebo mléčnou a tak dále. Pak samozřejmě záleží i na výrobním postupu.

Kukuřičně pelety Corn Pellets patří k nejpopulárnějšímu krmení pro rychle rozkrmení místa. Tyto kukuřičné pelety jsou zvláštní tím, že jsou vyráběny „zastudena“. Díky tomu mají pelety mnohem lepší vlastnosti ve vodě…

Dobře to jde vidět například na kukuřičných peletách. Někteří výrobci (např. LK Baits) vyrábí kukuřičné pelety tak, že pro jejich výrobu potřebuje kvalitní celozrnnou kukuřici. Tu výrobce praží, pomele, a pak zapracuje do směsi. Velmi důležitým prvkem je i výrobní postup „zastudena“! Co to znamená? Díky tomuto výrobnímu postupu nepřichází pelety o ty nejlepší látky, které kukuřice obsahuje. I proto mají tyto pelety trochu odlišnou konzistenci od klasických kukuřičných pelet.

Další velmi oblíbenou nástrahou, kterou rybáři velmi rádi používají, jsou nakládaná zrníčka kukuřice, která jsou mnohdy naložena v atraktivní esenci. Tohle je taky TOP nástraha! Tato nástraha je vyrobena z mléčných – cukerných zrn kukuřice, která se sklízí z polí dříve. Mléčná zrníčka se pak nakládají do skleniček s aromaty, která se do kukuřice pořádně „zažerou“. Ta atraktivita těchto nástrah tak není dána jen silnou vůní, ale i jiným „typem“ zrníček kukuřice.   

Nakládaná kukuřice v silně vonícím aroma patří jednoznačně k nejlepším nástrahám při lovu kaprů. S touhle nástrahou si užijete obrovské množství zábavy!

Aromatická kukuřice může přinést podstatně více záběrů, protože ryby samozřejmě při shánění potravy používají i dobře vyvinutý čich. Kukuřice je geniální v tom, že skvěle přijímá aromata (dobře uvařená), takže zrníčka vypouští lákavou vůni dlouhou dobu. Kukuřice si umí natáhnout aromata i aminokyseliny. Je to stejné, jako kdybychom se ptali: Má smysl si okořenit steak? Má smysl si ochutit jídlo? Stejně jako my, tak i 90 % ryb raději slupne ochucenou potravu.
 

Tak co je teda lepší? Rozsekneme to konečně?

Taky znáte ty průpovídky o tom, proč kupovat „drahé boilies“, když na kukuřici můžu taky chytit velkého kapra. Bacha! Tady nikdo netvrdí, že na zlatavá zrníčka kukuřice nejde chytit velkého kapra. To ani náhodou! Ale přesto: Je třeba si prostě přiznat, že kukuřice není selektivní nástrahou, která zaujme předně ty největší kapry. A tady je důležité si prostě definovat, co je to velký kapr…

Kukuřice je perfektní nástrahou, ovšem při lovu těch největších kaprů je větší šance na úspěch s boilies, které obsahuje takové suroviny, které kukuřice nabídnout nemůže…

Pokud se totiž podíváme na vývoj kapří obsádky ve svazových vodách, tak té se i díky zavedeným opatřením a změně „myšlení“ rybářů daří čím dál lépe růst. To znamená, že v našich revírech je dostatek kaprů o velikosti od 60 do 80 centimetrů (do 20 kilo váhy), takže jejich úlovek není až takovou raritou. To platí například o některých úsecích Labe nebo přehradních nádržích, kde je obrovský výskyt výše zmíněné sorty ryb. A ano! Takové kapry můžeme docela úspěšně chytat i na kukuřici – pokud například budeme pravidelně a dlouhodobě krmit na jednom místě, pak ta šance není malá. Velkou roli v tom hraje i potravní konkurence, která je tvořena například i „násaďáky“, takže ani větší kapři si nemohou tolik vybírat. Těch faktorů je prostě více…

Podobného úspěchu dosáhneme spíše se selektivním krmením a nástrahou…

Jenže! Ve chvíli, kdy se bavíme o těch skutečně největších rybách přes 20 kilo váhy, pak kukuřice prostě zůstává pozadu. Kdybychom měli krmit stejně boilies a stejně kukuřicí – vždy zvítězí boilies. Z praxe od vody: Rybáři krmí více kukuřicí a méně boilies, proto se zdá, že je někdy kukuřice úspěšnější. Na druhou stranu se ale prostě může stát, že kapři potřebují uhlohydrát více jak protein, a to v těchto chvílích můžou upřednostnit kukuřici. Jenže při porovnání v „dlouhodobém horizontu“ nemá kukuřice proti boilies moc velkou šanci.

Kukuřice je rovněž méně selektivní, takže máme více záběrů, což kolikrát dělá dojem „úspěšnější nástrahy“. Pokud ale porovnáme velikost ulovených ryb, boilies docela jasně vítězí. Skvěle to jde například vidět i při krmných kampaních zkušených kaprařů, kdy ze začátku používají kukuřici pro „nastartování místa“, ale po 1 až 3 dnech ji začnou vyřazovat z krmení a nahrazovat boilies a tygřím ořechem, které jsou mnohem selektivnější.

Atraktivní krmení z boilies Spice Shrimp, kukuřice a tygřího ořechu. S postupem času je dobré kukuřici úplně vyřadit, aby nelákala menší ryby…

Znova: Netvrdíme, že chytání na kukuřici je ztráta času, tak to prosím neberte! Kukuřice je perfektní nástrahou a návnadou, na kterou můžete chytit neuvěřitelné množství ryb, mezi kterými se může objevit i opravdu velký kapr. A třeba taky kapitální amur! Kukuřice je rovněž geniálním řešením při rychlém chytání, kdy se chceme bavit. Pokud ale máte spadeno na ty opravdu největší kapry v dané lokalitě, pak je jasnou volbou boilies. Pokud si ale chcete hlavně zachytat, pak je kukuřice to nejlepší volbou…

Tým LK Baits

Přidejte i vy své hodnocení
- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -