DomůOstatníRozhovory„Do výroby zapojujeme české rybáře,“ říkají majitelé firmy Kinetic o obalech na...

„Do výroby zapojujeme české rybáře,“ říkají majitelé firmy Kinetic o obalech na pruty

- Reklama -

Placená spolupráce: Nenápadná firma, o které jste možná neslyšeli, ale její klienty 100 % znáte. Kinetic sídlí v Držovicích u Prostějova, kde pokračuje v tradici výroby, která je pro region typická.

Ilustrační foto: Kinetic

Kromě zakázkové výroby pro značky, jako jsou např. Coca-Cola nebo Mercedes, vyrábí Kinetic i vlastní produkty – obaly a batohy pro rybáře. „Vzniklo to vlastně náhodou. Ale dáme za ně ruku do ohně,” tvrdí o nich Ivo a Zuzana Hlahůlkovi, majitelé firmy.

 

O prostějovské firmě Kinetic

Nedávno jsme objevili obaly na pruty od značky Kinetic, o které jsme do té doby neslyšeli. Jak dlouho existujete?

Firmu založil můj otec už v roce 1993. Byl zaměstnancem společnosti Gala Krasice. Určitě budete znát např. jejich sportovní míče. Otec působil jako vedoucí modelárny a později začal sám podnikat. Specializoval se na výrobky z kožené galanterie.

Abych to upřesnil – kožená galanterie je jako název odvětví trochu zavádějící. Není to totiž jenom o kůži, ale průmyslové textilii obecně. Vyráběl zboží z polyesteru, nylonu, polyuretanu, koženky, PVC fólií, popřípadě plachtoviny… A my v tom jednoduše pokračujeme dál.

O jakém zboží se konkrétně bavíme?

Zabýváme se výrobou nejrůznějších pouzder, ledvinek, batohů, peněženek, kufříků, obalů na zbraně, mobily… V podstatě vyrábíme obaly úplně na všechno, co si umíte představit. Od počítače až po kolo. Ušijeme obal na vše, co je potřeba přemístit nebo ochránit, a to i nadměrné náklady. Není pro nás problém zabalit i plachtu, která měří 30 metrů

Máte za sebou i nějaké kuriozní zakázky?

Šili jsme např. i doskočiště a přilby pro parašutisty nebo pelíšky pro psy. Firmy se na nás obracejí s kde čím. Je i docela možné, že máte nějaký náš výrobek doma a nevíte o tom. Většinou má na sobě logo firmy, která si u nás daný produkt objednala. Zakázky pro firmy tvoří drtivou většinu našeho profitu. Pro koncové zákazníky vyrábíme pod značkou Kinetic pouzdra, batohy a podložky pro rybáře.

 

O „nezničitelných“ obalech a a batozích pro rybáře

Ty nás zajímají nejvíc. Jak jste se dostali k produktům pro rybáře? V tomto sortimentu je přece jen relativně velká konkurence…

Do výroby rybářských potřeb jsme se v podstatě pustili náhodou. Ne, že bychom o rybaření nic nevěděli. Já sám jsem rybář, ačkoliv ryby raději chytám, než jím. Nicméně kamarád z Anglie mě požádal o vzorování nějaké kolekce pro tamní trh.

Pokusili jsme se o to, ale musím přiznat, že jsme úplně neuspěli. V Anglii, navíc u moře, je přece jen rybařina trochu jiná než na českém rybníku. Prototypy jsme ale měli a bylo nám líto práci jen tak zahodit. A tak jsme se rozhodli přizpůsobit je našim rybářům a pustit je do světa.

Jak probíhalo ladění produktů, aby splňovaly potřeby rybářů?

Aby to stálo za to, do výroby produktů jsme zapojili přímo naše rybáře. Řekli nám, co konkrétně potřebují, co jim na trhu chybí, jaké vychytávky postrádají u aktuálně dostupných produktů. My jsme produkty následně navrhli a ušili tak, aby byly co nejpraktičtější a vydržely.

V čem jsou vaše obaly na pruty praktičtější než jiné?

Není to žádná raketová věda. Jednoduše jsou dostatečně velké, abyste do nich k vodě sbalili opravdu komplet vše a hlavně vydrží. Vyrábíme i 4komorové obaly  a některé až do délky 210 cm. Navíc mají plno kapes, aby každá věc měla své místo. A díky našemu patentovanému materiálu Kortexin a kvalitnímu ušití vydrží mnoho let a zvládnou každé počasí.

Když se budeme bavit o kvalitě, na tu dohlížíte jak?

Tak především tím, že si veškeré výrobky šijeme sami, v České republice, konkrétně v našich dílnách v Držovicích a v Protivanově. Každý obal, každý rybářský batoh , každé pouzdro šijí naši zaměstnanci pod dohledem odborných pracovníků. Nejedná se dovoz a díky tomu jsme schopni garantovat kvalitu, kterou zákazníkům nabízíme. Za naše produkty dáme ruku do ohně.

I z toho důvodu na ně dáváme tříletou záruku. A když se po jejím uplynutí náhodou stane, že se zákazníkovi na zboží něco pokazí, jsme většinou schopni to opravit. Jednou nám na reklamaci přišlo pouzdro na pruty prožrané od akumulátorové baterie. Jak jsem říkal, že se v našich obalech dá přemístit vše, tak tohle jsem tím úplně nemyslel (smích). Ale i tak jsme si poradili.

 

O vývoji produktů spolu s rybáři

Vraťme se ještě k procesu výroby. Nastíníte nám, jak probíhá a jak konkrétně s rybáři spolupracujete?

Výroba každého produktu začíná nějakou poptávkou, nějakým požadavkem. Tak tomu bylo i v případě zmiňovaných pouzder pro Anglii. Každý takový požadavek zpracováváme na naší modelárně, kde se pro lepší představu toho, jak bude finální produkt vypadat, snažíme vytvořit nějaký model.

Ten sbalíme a jedeme s ním za konkrétním zákazníkem, např. právě rybářem, se kterým produkt doladíme. Ptáme se, co se mu na tom líbí, co se mi nelíbí, co by upravil a následně modelujeme produkt znovu. Většinou se nám po půl roce práce podaří vytvořit produkt, se kterým jsou spokojeni všichni zúčastnění.

Pouzdra a batohy pro rybáře šijete z materiálu zvaný Kortexin. Můžete nám ho blíže představit?

Jedná se o polyester s nánosem PVC, který má vodoodpudivou úpravu. Kortexin jako takový je registrovanou ochrannou známkou, jejímž majitelem jsme přímo my. Za jeho kvalitou si stojíme. Nešidíme textilii a už vůbec ne PVC nános. Ten je vyráběn přímo z čistého granulátu, a ne z recyklovaného materiálu.

Nejde to trochu proti vám? Přece jen, aktuální trend je vše co nejvíce recyklovat.

Ano, recyklace teď hýbe světem. A my tento trend jen kvitujeme. Ale u materiálu, který vám má zaručit pevnost, odolnost proti roztržení nebo odření není reálné dělat kompromisy. Na druhou stranu, naše ekologičnost spočívá v tom, že Kortexin odolá léta a není třeba každou sezónu kupovat novou výbavu. 

 

O plánech firmy na rybářském trhu

Působíte na Moravě, konkrétně v okolí Prostějova, který je od nepaměti známý výrobou textilií a oděvů. Dá se říct, že navazujete na regionální tradici?

Troufám si říct, že ano. V Prostějově se šily nejen oděvy, ale v Gala Krasice, jak už jsem zmiňoval, i míče, batohy, batůžky, tašky apod. Takže nějaké pokračování v místním odkazu tady je a doufáme, že se nám podaří v této turbulentní době dál přežívat, a především obstojíme v konkurenci, kterou z velké části tvoří dovoz z Asie.

Jaké jsou vaše plány do budoucna? Plánujete nějaký nové produkty?

Nové produkty plánujeme stále. Pokud chcete na trhu uspět a udržet se, tak musíte stále něco inovovat. Výroba všeho se neustále posouvá kupředu, zákazníci jsou stále náročnější a vy na to musíte reagovat. A to se netýká jen rybařiny. 

Přidejte i vy své hodnocení
- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

2 KOMENTÁŘE

  1. Já mám sice zničitelný tříkomorák ale má 6 kapes + 2 dlouhé.Paráda a akorát by mohl být z bytelnějšího materiálu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -