Domů Novinky Hysterie: Ryby z Vltavy jsou prý plné nebezpečné rtuti! Jenže! Kupované ryby na...

Hysterie: Ryby z Vltavy jsou prý plné nebezpečné rtuti! Jenže! Kupované ryby na tom nejsou lépe

- Reklama -

V posledních dnech se v médiích objevily zprávy, které upozorňují na to, že ryby ve Vltavě mohou obsahovat nadměrné množství nebezpečné rtuti. Ano, testy ukázaly, že 2 vzorky rybího masa ze 14 obsahovaly více rtuti, než by měly. Jenže! Ještě hůře pak dopadly vzorky z kupovaných ryb, kdy 5 vzorků z 28 bylo „nevyhovujících“. Přesto! Odborníci vysvětlují, že lidé mají rybí maso určitě jíst, ovšem pozor by si měly dávat například těhotné ženy…

Množství rtuti v rybím mase se hodnotilo podle limitů stanovených v USA. Z nich vyplynulo, že 2 ze 14 vzorků rybího masa z Vltavy „neprošlo“ – vzorky prostě obsahovaly více rtuti. Testy prováděla organizace Arnika ve Státním veterinárním ústavu. Testovaných 14 ryb pocházelo ze 4 lokalit na Vltavě, dále pak z Motolského a Kyjského rybníka.

„Vadné“ ryby přesáhly stanovený limit jen mírně. Cejn odlovený ve slepém rameni v Libni měl v sobě 0,281 mg/kg rtuti, a okoun z Klecánků, kterého odlovili u výpustí Ústřední čistírny odpadních vod v Podbabě, měl 0,254 mg/kg rtuti. Stanovený limit je 022 mg/kg.

„Libeň je místo, kde se slévají vody z Rokytky, která protéká bývalými průmyslovými areály, které jsou zatížené rtutí,“ řekl expert na toxické látky a odpady organizace Arnika Jindřich Petrlík.

 

Hůře dopadly kupované ryby

Pak si ale organizace Arnika vzala na „paškál“ kupované ryby. A tady to dopadlo ještě hůře! Z 28 kusů koupených ryb „neprošlo“ 5 vzorků. Všechny „vadné“ vzorky pak pocházely z dravých ryb, ve kterých se podle odborníků rtuť hromadí proto, že jsou na vrcholu potravního řetězce.

Nejvíce rtuti obsahoval mečoun ze Srí Lanky, který měl v sobě 1,117 mg/kg rtuti. Tento vzorek podle stanovených limitů z USA překročil povolené množství pětkrát! Dále „neprošel“ vzorek tuňáka, který měl v sobě 0,317 mg/kg, anebo mořský ďas ulovený u Dánska, který měl v sobě 0,242 mg/kg.

Podle jakých limitů se vzorky vlastně hodnotily? To vysvětluje expert Jindřich Petrlík: „Vydává se ve Spojených státech v souvislosti s doporučením konzumace ryb. Ten limit je nastaven tak, aby člověk mohl jíst bezpečně jedno jídlo s rybami týdně. Je tedy nastaven níže, než jsou v Evropské unii.“

A právě tohle odborníkům vadí. Limity v Evropské unii jsou mnohem mírnější. Podle mnohých expertů je to špatně a Evropané by měli limity nastavit tak, jako tomu je ve Spojených státech. Rtuť je totiž neurotoxická. A při nadměrné konzumaci jsou nejohroženější skupinou těhotné ženy, anebo malé děti.

Přesto! Odborníci vysvětlují, že tento výzkum nemá lidi odradit od konzumace rybího masa. To v žádném případě! Jde spíše o to, aby si lidé uvědomili, v jakém množství ryby jedí.

Redakce InRybar.cz

Ilustrační foto: archiv InRybar.cz

- Reklama -
- Reklama -

Nejnovější články

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Nejnovější techniky

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -