Domů Novinky SMRTÍCÍ POCHOUTKA: Norský losos je prý nejjedovatější potravinou na světě! Způsobuje i...

SMRTÍCÍ POCHOUTKA: Norský losos je prý nejjedovatější potravinou na světě! Způsobuje i rakovinu!

- Reklama -

S hodně šokujícím zjištěním, které mělo být skryto před světem, přišli dva francouzští novináři. Ti se několik měsíců pohybovali uvnitř rybářského průmyslu v Norsku, který chová obrovské množství lososů pro konzumaci. Novináři tvrdili, že rybí maso z těchto farem je škodlivé, a může dokonce způsobovat rakovinu. Jenže! Proti tvrzením těchto novinářů se ohrazují odborníci. Podle nich jde o lež – výpověď jednoho odborníka uvádíme i v tomto článku. 

Norsko. Rybářská velmoc, která zásobuje prakticky celý svět rybím masem. Jedním z nejrozšířenějších odvětví rybářského byznysu v Norsku jsou lososí farmy. Jde o speciální rybochovná zařízení, která slouží pro chov jedné z největších pochoutek – norských lososů. Jenže i na první pohled čerstvá a zdravá ryba může obsahovat nebezpečné látky, alespoň podle francouzských novinářů.

Zmínění novináři z Francie se bavili s tamním aktivistou. A ten novinářům pověděl jeho pohled na věc. Norští rybáři údajně při chovu norských lososů používají obrovské množství nebezpečných pesticidů, které jsou i pro člověka prý velice nebezpečné. To, že tyto látky jsou nebezpečné, měly dokazovat i údajné – aktivistou pořízené – záběry, na kterých jdou vidět norští rybáři v ochranných maskách a oblecích.

Proč Norové tyto nebezpečné látky používají? Odpověď je podle aktivisty jednoduchá: Lososí farmy jsou podle něho kvůli tlaku na co největší ziskovost přeplněné rybami. Jenže! Právě to má způsobovat, že tyto ryby často trápí nějaké nemoci. Takže rybáři musí proti nemocím zasáhnout silnou „chemií“. Jen tak totiž zabrání tomu, aby ryby nehynuly. Ovšem obrovským problémem je, že tyto nebezpečné látky zůstávají v mase norských lososů. Takže člověk při konzumaci takového rybího masa dostává nebezpečné látky i do svého těla.

Pesticidy, které se v Norsku pro ošetření lososů používají, jsou podle zmíněného aktivisty i pro člověka velice jedovaté. Ten například tvrdí, že nadměrné množství pesticidů způsobuje vznik rakoviny nebo neplodnost. Pesticidy se však podle aktivisty podepisují i na samotných rybách přímo na farmách. Podle něj se až polovina ryb kvůli použitým chemikáliím rodí s mutacemi. Takže ryby na farmách například nemohou zavřít ústa. Aktivista tvrdí, že „zmutovanou“ rybu by si asi žádný člověk nekoupil, ale když se taková ryba naporcuje, pak nikdo nic nepozná. A byznys může nadále vesele pokračovat.

 

Pohled odborníka: Jedná se o nesmysl!

Vášně norského aktivisty ale tlumí odborné pohledy na celou záležitost. Podle odborníka na ichtyologii Jakuba Žáka jde o naprostý nesmysl. Podle něj je velice zrádné čerpat informace jenom od aktivisty. Tedy od člověka, který se svým postojem řadí k lidem, které proti faremnímu chovu bojují od nepaměti.

Navíc, k textu o „škodlivosti“ norských lososů jsme přiložili video, které jasně vyvrací to, že by ryby měly negativní dopad na lidské zdraví. Opakovaně se tam říká, že jsou hodnoty sledovaných látek ještě hluboko pod maximální povolenou hladinou.

A mimochodem limity pro cizorodé látky se tvoří tak, že se zjistí efektivní koncentrace na testované organismy. Potom se vezme ta hodnota, která ještě nemá žádný pozorovatelný účinek na testované organismy a ta se vydělí 100 nebo 1000, a pak teprve je uvedena jako limitní množství látky pro konzumaci člověkem.

Navíc, francouzská novinářka ve videu říká, že nevíme, co konzumace těchto látek člověku může způsobit, je právě dáno tím, že toxikologické testy nelze provádět na lidech, ale pouze na organismech – proto se ta limitní hranice ještě o několik řádu posouvá. Mimochodem existuje vědecká práce, která vznikla právě na norských odchovaných lososech, která zjistila, že losos může být konzumovaný i těhotnými ženami.

A ještě ke zmutovaným rybám, o kterých norský aktivista také hovořil. Takové malformace se dějí přirozeně. Jen ve volné přírodě ty ryby jednoduše nepřežijí, ale v akvakultuře ano. Nicméně, podle Jakuba Žáka je polovina malformovaných ryb je moc. Takže si nemyslí, že to je skutečně tolik.

Redakce InRybar.cz

- Reklama -
- Reklama -

Nejnovější články

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Nejnovější techniky

3 KOMENTÁŘE

  1. Další z šířených hoaxů pravděpodobně tuzemskými dodavateli ryb. Původ hoaxu bude pravděpodobně stejný jako u hoaxu s pangasiusem. SZPI funguje dobře a nezaznamenala nadlimitní hodnoty ničeho v dodávkách.

    • jojo, je to naprostý „hoax“…. všechno nepříjemné je dnes hoax. Jako účinky aspartamu, glukozo-fruktozoveho sirupu a podobnych dobrutek. 🙂 Pokud umite anglicky nebo francouzky aspon poslechnete: youtube.com/watch?v=jH6wH1dqbwc, articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/04/30/salmon-fish-farming.aspx

      Ze byto bylo vše totálně nalhané…….?

  2. Zakažte prosím všechny nástrahy fungující jako samosek, udělejte rybám podmínky pro vytření-už není kam jít chytit rybu. Vyhoštění to vedení, to už tam nemá co dělat – zločinci

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -