DomůRybolovné technikyKaprařinaUžitečné tipy, jak vyzrát na podzimní kapry

Užitečné tipy, jak vyzrát na podzimní kapry

- Reklama -

Letní měsíce přenechaly vládu podzimu. Teploty vzduchu pozvolna klesají a přicházející nepříznivé počasí pochopitelně ochlazuje i vodu. Tím ryby dostávají jasný signál, že tuhá zima se kvapem blíží. Proto teď pod hladinu sbírají vše, co je k snědku, aby nabraly dostatek zásob na nehostinné chvíle. Šance rybářů na pěkný úlovek tak roste. A s použitím několika fíglů může být lov kaprů ještě účinnější!

Ryby jsou v těchto chvílích skutečně žravější. Je zapotřebí myslet na to, abychom si k vodě vzali s sebou dostatek návnady. Mohlo by se totiž stát, že při delším lovu kaprů, kdy u vody bivakujeme, by nám jednoduše došla, čímž by se pravděpodobnost pěkného úlovku snížila. Je důležité také myslet na použité vybavení. Voda se pod vlivem chladu stává čistší, takže ryby mohou snadněji rozpoznat zradu v podobě nahozené montáže.

 

Prostřená tabule

repkaNa naše lovné místo přilákáme ryby s pomocí kvalitní návnady. K tomu můžeme použít hned celou řadu surovin, například partikl, krmné boilies, pelety či krmné směsi. U partiklu musíme myslet na to, aby byl vhodně upravený. Je zapotřebí jej pořádně uvařit, aby byl pěkně měkký. Tím ryby partikl rychleji stráví, takže budou častěji hledat opět něco k snědku. Partikl můžeme upravit i fermentací. Tím semena získají velice specifický a silný odér, který ve vodním prostředí jistě zaujme každého kapra. Navíc fermentace vytvoří jedinečně světlou tekutinu. Takže jakmile partiklem zakrmíme, utvoří se na krmném místě lákavá bílá stopa, která navíc vydává silnou „vůni“.

Co se týče pelet nebo krmného boilies, tak tyto návnady můžeme upravit krájením či boiliesokrajováním. Díky tomu návnady získají jedinečné tvary, což může působit přirozeněji, než velké množství návnad o pravidelném tvaru. Krmné boilies nebo pelety můžeme upravit i tak, že jej zalijeme lákavým roztokem, tekutou potravou nebo dipem. Návnady tak získají velice silnou pachovou stopu, která se ve vodním prostředí rozpouští, a následně láká ryby na krmné místo.

Velké diskuze se vedou ohledně toho, kolik se má při lovu kaprů používat krmení. Z jedné onlajnstrany je pravdou, že velké množství partiklu na krmném místě může přilákat i obrovské množství bílé ryby nebo menších kaprů. Tím tedy značně snížíme šanci na ulovení velkého kapra. Ovšem na druhou stranu je důležité pod hladinou vzbudit „rozruch“, protože „lákavých krmných hodů“ si jistě všimnou právě i kapitální kapři. Ti ale budou opatrní, a budou se držet po okrajích krmného místa. Takže jaký je závěr? Je lepší onlajnkrmit ve větším množství, ale naše montáže nahazujeme spíše na okraj lovného místa.

To, že velké množství návnady má svůj smysl, dokazuje i naše pozorování kaprů pod hladinou. V současné době chystáme video Fascinující svět kaprů, ve kterém uvidíte, jak se kapři při krmení chovají. A právě při natáčení jsme si všimli, že poměrně malé hejno středně velkých kaprů dokáže spořádat několik kilogramů návnady v řádech několika minut. Proto je dostatek návnady při lovu kaprů klíčový.

 

Ať mě nevidí

onlajnOtázku vyvolává i naše druhé pozorování kaprů v jejich přirozeném prostředí. Při natáčení jsme se stali svědky toho, jak kapři v početných hejnech sbírali předloženou návnadu, přičemž nástrahy zůstaly netknuté. Ryby v hejnu normálně rejdily po dně a krmily se návnadou, záběr ale nepřišel. Tento fakt dává tušit, že ryby mohou ve vodě rozpoznat zradu. A proto je důležité naši nástrahu předkládat v nenápadné formě.

onlajnPokud jde o podzimní lov kaprů v čistých vodách, tak nejlepší volbou pro sestavení naší montáže bude fluorocarbon. Toto vlákno je ve vodním prostředí takřka neviditelné, což významným dílem přispívá k nenápadnosti montáže. V současné době si můžeme vybrat fluorocarbony nejrůznějších typů. My si pro pořádek rozdělíme toto vlákno na dva druhy – tvrdý fluorocarbon a měkký fluorocarbon. Správné rozdělení nám totiž napomůže k tomu, abychom si vybrali ten pravý fluorocarbon v aktuálních podmínkách u vody.

montazMěkký fluorocarbon je vlákno, které velice dobře kopíruje dno. Tato vlastnost je velice užitečná při chytání kaprů například na kamenitém dně. V případě, že použijeme měkký fluorocarbon, tak naše montáž bude kopírovat členité dno, a pro ryby se tak stane ještě hůře rozpoznatelnou. Tvrdý fluorocarbon pak používáme při lovu na rovném dně. Vlákno totiž netvoří žádné obloučky či smyčky, a jednoduše nechybně leží na dně. Toto je klíčová vlastnost, která ztěžuje kaprům rozpoznat naši montáž.

 

Nástraha? Je třeba zkoušet!

montazOdvěkým tématem při lovu kaprů je, jakou nástrahu máme vlastně použít. Toto je složité, protože ryby mohou mít chuť každou chvíli na něco jiného. Proto se musíme na podzimní lov kaprů pořádně připravit. Určitě nesmíme zapomenout na boilies, pelety nebo partikl. Rybář jednoduše nesmí být líny, a musí zkoušet!

Co se týče boilies. Při lovu v chladných vodách není ani tak důležitá jejich vůně či chuť jako spíše složení směsi. V teplejších vodách používáme směsi, ve kterých jsou obsaženy složky bohaté na olej. Ten se v teplejší vodě velice dobře uvolňuje, a vytváří tak stopu, která ryby láká. S postupem času, kdy se voda ochladí, a její teplota klesne k 10 stupňům, volíme boilies vyrobené ze směsi, které obsahují mléčné, masové a rybí proteiny. Esence zpravidla používáme na alkoholové bázi. Přesně taková nástraha je do studenějších vod naprosto ideální. Typ směsi je zřejmě klíčovější pro úspěšný úlovek, než barva, vůně nebo chuť boilies.

kaprNa podzim ale můžeme chytat i na pelety či partikl. Masové pelety jsou při vyšší žravosti ryb velice účinné a na kapry dobře platí. Dobrou volbou je ale například i kukuřice. V podzimním období totiž s kapřími hejny táhnou i početné zástupy amurů, kteří jsou pověstní tím, že kukuřičná zrníčka zbožňují. Proto není na škodu mít pod háčkem nastraženou kukuřici. Třeba se nám podaří chytnout i nádherné stříbrné torpédo z východu.

Podzimní lov kaprů patří k těm nejúspěšnějším v rybářské sezóně. Ryby se připravují divokým krmením na krušné chvíle, takže ochotněji sbírají vše, co pod vodou naleznou. Proto neseďme doma a vydejme se k vodě!

Autoři: Jiří a Viktor Krusovi

FOTO: Autoři a Tomáš Horáček

Přidejte i vy své hodnocení
- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -