DomůRybolovné technikyPřívlačMěli by se dravci chytat celoročně? Rybářský tlak by dravce ve vodách...

Měli by se dravci chytat celoročně? Rybářský tlak by dravce ve vodách zdevastoval

- Reklama -

Placená spolupráce: Polovina roku je pro určitou skupinu rybářů smutná. Mluvíme o milovnících dravých ryb, kteří si musí počkat až do poloviny června. Ovšem! I když rybáři nemohou dravce půl roku chytat, tak by někteří tohle pravidlo neměnili. Proč?

Text je dílem kolektivu autorů ZFish, Ilustrační foto: ZFish

Také patříte k těm nejnáruživějším vláčkařům a od konce roku do zahájení nevíte, co roupama jako většina z nás? Nezoufejte, existuje totiž několik způsobů, činností a možností, jak si od tohoto trápení alespoň trochu ulehčit.

 

Jak zkrátit čekání na zahájení dravců?

Mezi ty nejlepší samozřejmě patří možnost zajet si někam do zahraničí, nebo navštěvovat soukromé revíry – ať už čistě vody typu TROUT AREA (duhákodromy), nebo klasické dravcové/kaprové lokality, kde jsou pravidla a rybářský řád trochu jiné než na svazových vodách, a vláčení je zde za určitých podmínek povoleno.

Dalším velice dobrým způsobem, jak si zkrátit dlouhé čekání na zahájení, je sledování všemožných rybářských videí, kterých je v dnešní době opravdu velké množství a ve stále se zlepšující kvalitě co se týče zpracování, ale i samotného obsahu. Jedno takové z konce loňské sezóny s Tomášem Jírovcem z WESTIN CZ zrovna pouštíme do éteru, tak se můžete podívat, jak se klukům dařilo a s čím se snažili ve studené vodě dravce přelstít.

VIDEO: Úspěšné chytání dravců na přívlač v zimním období! Zažeňte zimní nudu!

Další, co by vám mohlo pomoci překonat to nejhorší období, je samozřejmě nákup a příprava nového vybavení. V každém z nás je prostě stále kus toho malého kluka a každá nová „hračka“ spolehlivě zažene smutnou náladu! Kdybyste se náhodou nudili, tak se mrkněte na kvalitní vybavení na přívlač za rozumné ceny

 

Hájení má smysl, i když se nudíme!

A proč jsme vlastně nuceni se tak dlouho trápit, kdy nemůžeme vláčet delší dobu, nebo dokonce celoročně? Odpověď je jednoduchá a stále stejná! Primární je ochrana dravců před, během a po jejich reprodukčním cyklu, aby měli šanci se v klidu, přirozeně rozmnožit a obnovit tak své stavy!

Samozřejmě bude spousta rybářů namítat, že by se to dalo rozdělit podle druhu dravce a nastavit doby hájení jednotlivě na konkrétní druhy dravců. Jenže! Na každé vodě se ale „tabulkové“ termíny tření dravců třeba kvůli teplotě vody a několika dalším faktorům značně liší.

Takže při lovu přívlačí nelze zcela vyloučit, že například při cíleném lovu štik, které už by se „teoreticky“ mohly chytat, protože se vytírají jako první, neulovíme třeba candáta hlídajícího své potomstvo na hnízdě. To by byla katastrofa! Protože i přesto, že ho co nejšetrněji pustíme zpět, natolik jej polekáme, že už se na hnízdo nevrátí a jeho drahocennou snůšku mu okamžitě vyplení cokoliv, co jí najde bez dozoru.

Zkusme se nad tím tedy trochu zamyslet a dívat se na věc pozitivně, protože to je nejen v zájmu dravců, ale také nás vláčkařů, protože by se snadno mohlo stát, že budeme mít sice pár pěkných sezón, ale několik druhů by to mohlo odsoudit k přesunu na červený seznam!

Jaký na tom máte názory vy?

Přidejte i vy své hodnocení
- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

10 KOMENTÁŘE

  1. Už tak je v našich vodách dravců velmi málo. Takže nechat dobu hájení je minimum co můžeme vydržet. Osobně jsem i pro snížit počet ponechaných dravců na 10 kusů ročně a to alespoň do doby než se obnoví počty dravých ryb na nějaký normál. Pokud je třeba sumců v daném revíru moc, tak proč nenařídit zákaz je pouštět zpět, bez omezení počtu ponechaných kusů do doby kdy se počty nesrovnaji do normálu.

    • Už vidím jak někdo jako já co jezdí na kole táhne 15ti kiloveho sumce plus své vybavení od vody .
      A pokud jsi pro aby zase byly ryby poházené kolem břehu a smrdelo to tam tak úpříme to bych raději povolil nechat si jich více, nebo ve vyšší váze a ne jen 7kg denně ,,,
      Abych vyhodil 20kg sumce na břeh jen proto že jich je hodně to bych se necítil jako rybář ale jako vymaštěný Č****

  2. Souhlas s Martinem a co se týče snížení stavu sumců na některých vodách asi by pomohlo kdyby organizace povolila třeba v létě chytání z loděk třeba i na zvlášť povolenku s tím že se sumec nesmí vrátit zpátky do vody.
    Pár pokusů už jsem v různých MO zaregistroval ale 1-2ha rybníčky nikdo vcelku neřeší.Na takovém rybníčku kde jezdím se loni chytilo 8 sumců což je myslím docela nářez.A kolik jich tam ještě musí být.Potom pláčeme že ve vodě nejsou líni a úbytek cejnů je už taky dost znatelný.Holt platíme za chyby „dobrých“ duší kdy kdysi nacpali sumce do kdejaké louže.

  3. Dobu hájení dravců bych prodloužil do 1.10. Už jich je opravdu jak šafránu. Místo vysazování kapra by bylo dobré více se zaměřit na chov a vysazování dravé ryby.

  4. Dobu hájení bych nechal tak, jak je. A navíc by vždy několik revírů – dle velikosti územního svazu – mohlo zůstat na střídačku celoročně hajených.

  5. Kdysi naši předkové chytali dravce až od září. To by se dnešním rybářům už vůbec nelíbilo. Tak ať jsou rádi za to co mají a nejsou nenažraný. Já osobně bych i co se týká štiky a candáta limitoval i počet kusů na rok. Znám takové magory kteří soutěží kdo nejvíc a musí fyzicky rybu doložit v hospodě. Když potom taví blbové nachytají v průměru každý 60 až 80 kusů tak jak potom v těch vodách něco má být. Já osobně bych byl pro omezení počtu ušlechtilých ryb na 60 kusů Jako to mají Jihočeši a limitoval bych štiku i candáta né jen mírou ale i počtem kusů na osobu třeba na 15 od každého druhu. Já rád chodím na dravce ale když jich vezmu do deseti celkem tak více určitě ne.

  6. Tak rozum do hrsti, hrante dravce jak to jen jde. To že chytnu pěkný ho dravce hned neznamená že ho musím zabít. Rybu ať si každý vezme, nic proti ale trochu s rozumem. Kdo sežere 60ks ryb? Myslím že nikdo, pokud stim dal neobchoduje, udělal bych 10ks ponechanych dravých ryb, štika, candat, u okouna bych dal 15 ks a sumec je kapitola sama pro sebe, to by měli MO mít zvlášť vyhlášku jak s takovou rybou chtějí hospodařit. Samozřejmě je hloupost, když je nesmí pustit a nechce ho třeba právě z důvodu přepravy, tak volat RS nebo hospodáře, jak postupovat dál, třeba by si hospodář pro něho přijel, jinak bych ho pustil ale nechat zivyho tvora někde na břehu je hnus a už i týrání. Řešení ohledně sumci by bylo jistě několik.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -