Belachan byl po dlouhou dobu tajnou zbraní renomovaných anglických výrobců boilies. Právě oni totiž přišli na to, že tahle fermentovaná masová složka má na velké kapry neuvěřitelné účinky.
Belachan si už dneska může pořídit každý a vyzkoušet, co tahle čokoládově vyhlížející hmota umí, a je proto kupodivu, že ho moc rybářů nezná. A to je škoda. Stojí totiž pár korun a kapři ho milují. Není divu. Vydává stejné pachové signály jako jeho přirozená potrava. Jen v zesílené formě. Na belachan se chytlo už mnoho trofejních kaprů. Na e-shopu Parys seženete kostku
nebo . S minimálními náklady vylepšíte i tu nejlevnější nástrahu k nepoznání.VIDEO: Jak používat belachan
Co je belachan?
Belachan je sušená fermentovaná pasta z krevet, která pochází z jihovýchodní Asie, kde se používá jako intenzivní ochucovadlo. V rybařině si ale tahle silně aromatická surovina našla své místo jako mimořádně účinná složka nástrah a návnad na lov kaprů.
Kvašené krevety mají pro lidský nos celkem brutální odér, většině smrtelníků zkrátka nevoní, ale kapři se po něm mohou utlouct. Korýši, ke kterým patří i krevety, jsou totiž běžnou součástí kapřího jídelníčku. Když je ryby ucítí, aktivuje se v nich přirozený instinkt se krmit.
A to chceme! Tuhle kaloricky vydatnou potravu navíc kapři důvěrně znají už od plůdku. Ani ti zkušenější a opatrnější nepoznají zradu. Aminokyseliny, které se z belachanu uvolňují, se rychle šíří vodou a zanechávají za sebou koncentrované potravní signály.
Na belachan reagují hlavně větší kapři
Belachan je výrazně slaný, a to působí selektivně – přitahuje především větší ryby. K téhle chuti musí kapři takříkajíc dozrát. Pokud zkombinujete smrdutý belachan s velkým boilies nebo tvrdým tygřím ořechem, selektivní efekt ještě znásobíte.
Jak používat belachan?
Belachan se vyrábí v mnoha formách: práškový, tekutý, ale i ve formě hutné pasty, která připomíná plastelínu nebo droždí. Za nás je nejlepší
nebo – vychází na stejné peníze. Belachan se dá po kouscích přidat do sypkých směsí, ale uválíte z něj i kuličku nebo jiný tvar, podobně jako z plastelíny. Belachan můžete nacpat i do PVA punčoch.Když chcete z pasty z kvašených krevet dostat maximum, smíchejte ji s tekutou potravou a vytvořte těsto, kterým obalíte boilies, pelety nebo tygří ořechy. Nástrahy v tekutém těstíčku pořádně vyválejte a před náhozem je nechejte cca 15 minut zaschnout. Belachan bude lépe držet při náhozu a déle se uvolňovat.
Teď už se ví, co stálo a stojí za úspěchem těch nejlepších boilies. Využijte smrdutou sílu kvašených krevet ve svůj prospěch a vyzkoušejte legendární belachan. Nachytal už spoustu velkých kaprů.
ho seženete jak v prášku, tak v tradiční „kostce“, která připomíná čokoládu. 250 gramů belachanu od CC Moore i Karla Nikla vychází na 179 korun. K ochucení stačí ždibec, takže taková kostka vám vydrží pěkně dlouho.Zdroj a ilustrační foto: Parys, InRybar