DomůRybářské radyRybářská vědaNudné rybí maso? Ani náhodou! V Českých Budějovicích vyrábí kapří karbenátky, paštiku...

Nudné rybí maso? Ani náhodou! V Českých Budějovicích vyrábí kapří karbenátky, paštiku nebo segedínský guláš z ryb!

- Reklama -

Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity patří k nejšpičkovějším pracovištím, které se zabývají nejen chovem ryb. V minulosti toto renomované pracoviště spustilo výrobu pochutin z rybího masa. Cílem této snahy je rozšířit nabídku potravinových výrobků z rybího masa, které jsou v regálech českých obchodů velmi jednotvárné. To může být jedna z příčin toho, proč jsou Češi na chvostu evropských statistik ve spotřebě rybího (zdravého) masa. A to se právě snaží změnit pracovníci z rybářské fakulty, kteří například vyrábí kapří karbenátky, paštiku nebo segedínský guláš z ryb…  

Češi by si měli maso sladkovodních ryb dávat mnohem častěji, ať už v podobě upravené ryby nebo rybích výrobků.  V běžných obchodech si ale zákazník kromě produktů z mořských ryb nemá příliš z čeho vybírat. O to, aby byl k dispozici širší výběr chutných rybích produktů, se starají vědci z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (FROV JU), kteří se mimo jiné věnují i inovacím výrobků ze sladkovodních ryb.

„Běžné obchody kromě salátů z kyselých sleďů a pomazánky z uzené makrely nic moc zajímavého nenabízejí, a to se snažíme změnit,“ říká Jan Kašpar, ředitel Ústavu akvakultury a ochrany vod FROV JU.

„Cesta k běžným spotřebitelům začíná u průzkumu, který nám řekne, co by zákazníky vlastně zajímalo a na co mají chuť. Po dlouhém zkoušení složení a receptur následuje jejich ladění a mikrobiální testy, které musí prokázat nezávadnost výrobků při daném způsobu skladování. Důležitá je pro nás čerstvost, absence umělých konzervantů a zachování charakteristických vlastností rybího masa,” dodává Jan Kašpar.

Své produkty fakulta nabízí v prodejně Ryby pro zdraví v Českých Budějovicích. Zpětnou vazbu od zákazníků, jaké produkty jim chutnají a co jim na trhu chybí, získávají na stáncích na výstavě Země živitelka nebo na výlovech rybníků. Lidé tak dosud mohli ochutnat například kapří karbanátky, terinu ze pstruha, kapří paštiku nebo různé druhy netradičních salátů.

V letošním roce fakulta přichází s výrobky vhodnými pro děti jako je rybí pomazánka s přídavkem šáchoru jedlého, který bývá označován za superpotravinu, nebo džemoláda z hlohu peřenoklanného, která má vysoký obsah vitamínu C. Mezi zaběhnuté produkty oblíbené mezi zákazníky patří například kapří lunchmeat nebo rybí segedínský guláš.

Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích je unikátní tím, že pracuje s celým produkčním cyklem ryb. Na jednom pracovišti se věnuje genetice, na jiném testuje ideální podmínky chovu a na dalších sleduje výslednou kvalitu masa, vyrábí rybí produkty, experimentuje s novými recepturami a testuje, jaký je o výrobky zájem.

„Ryby a rybí výrobky jsou vhodné pro všechny, kdo dbají na zdravou výživu. Věříme, že díky zájmu veřejnosti o naše inovativní rybí produkty se budou moci dostat do standardizované výroby a běžné prodejní sítě,” říká Pavel Kozák, děkan FROV JU.

Se spotřebou 5,5 kg ryb na osobu ročně jsou Češi stále na chvostu Evropy. Spotřeba sladkovodních ryb z toho tvoří přibližně pouze jeden a půl kilogramu. Průměrný Evropan přitom sní zhruba 11 kilo ryb ročně. Zvýšení spotřeby ryb u nás by mohla napomoci právě činnost pracovníků FROV.

Kompletní informace o produktech z rybího masa naleznete na rybyprozdravi.cz

Zdroj: Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity

Redakce InRybar.cz

Ilustrační foto: FROV JU

Přidejte i vy své hodnocení
- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -