skingbranding-banner

Konec pstruhů v Česku? Do 50 let je nebude možné chovat, vyhubí je teplá voda!


Měnící se klima má stále citelnější dopady na naše prostředí. Poslední léta jsou ničivá a sucho začíná nutit přemýšlet odborníky, ale například i politiky, jak celou situaci řešit. Zvyšující se teploty mohou do 50 let způsobit například i to, že v našich zeměpisných šířkách nebude možné chovat ve velkém lososovité ryby. Jednoduše to nedovolí vysoká teplota vody.

Odborníci z Mendelovy univerzity v Brně se snaží najít způsob, jak předvídat možné hromadné úhyny ryb. Ty čím dál častěji postihují naše rybníky, které jednoduše nejsou schopny odolávat ničivému vedru. Následně dojde ke kyslíkovému deficitu a ryby začnou hromadně hynout. Vedra jsou schopna během několika hodin zlikvidovat desítky tun ryb!

Na tyto neblahé situace ale možná bude možné se připravit. Vědci z Mendelovy univerzity chtějí přijít na to, jak tyto kyslíkové deficity co nejpřesněji předpovědět. Pokud by se toto povedlo, měli by rybáři mnohem více času spustit protiopatření, která by dopady veder snižovala.

„Úhynům nezabráníme, ale rybníkáři budou mít informace dříve a získají možnost zmírnit svoje ztráty. Něco mohou odlovit, aby rybníku ulehčili a ryby přesadili jinam. Mohou zastavit například krmení,“ řekl Radovan Kopp z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Mendelovy univerzity.

Měnící se klima, které chov ryb pořádně komplikuje, bude pro některé druhy likvidační. V budoucnu budou mít velké problémy například lososovité ryby. „Například chov lososovitých a síhových ryb v rybnících do 50 let skončí právě kvůli vysokým teplotám. Kaprovité ryby vydrží více,“ dodal Kopp.

Vědci zatím neví o kyslíkových deficitech všechno. Ano, obecně jde říci, že čím vyšší teplota je, tím méně kyslíku ryby v rybnících mají. Jenže! Jak kyslíkový deficit ovlivňuje příchod fronty, změna tlaku nebo nedostatek světla? Na všechny otázky se budou chtít zaměřit zmínění vědci z Brna, kteří se budou snažit vysvětlit příčiny vzniku kyslíkového deficitu. A jejich práce je nutná – problémy se rok od roku stupňují.

„Náš úkol je zmonitorovat co nejvíce parametrů, dát je do souvislostí s úhyny a zjistit, jestli je ještě faktor vedle klimatu, který úhyny způsobuje, nebo ne,“ uzavírá Radovan Kopp, který povede dvacetičlenný tým vědců, kteří se budou touto problematikou intenzivně 5 let zabývat.

Redakce InRybar.cz

Ilustrační foto: archiv InRybar.cz

Nové články v rubrice

Sumcaři zuří: Gigantický sumec z Moravy o délce 260 čísel a váze 115 kilo! Rybář rybu zabil

admin | přečteno: 21778x | 11.12.2018 | 14 komentářů

V sumcařských kruzích momentálně koluje žhavá aktualita! Na rybářském internetu …

Masaři se radují! Západočeský ČRS údajně nechce zakázat srkačky a nebude zavedena míra okouna!

admin | přečteno: 1485x | 10.12.2018 | 1 komentář

Někteří rybáři se zhruba před měsícem radovali, že vedení Českého …

Zdání klame: Česko trápí sucho už na 95 procentech území! Nejhorší situace je v okolí Labe

admin | přečteno: 431x | 7.12.2018 | Žádné komentáře

I když aktuální teploty padly hodně nízko, a kdekdo si …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

RYBÁŘSKÝ ZPRAVODAJ

Zajímají Vás novinky a zajímavosti ze světa rybaření? Chcete zasílat užitečné návody a vybrané tipy na rybařské vybavení?

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje!

Přihlášením k odběru souhlasíte se zásadami zpracování osobních údajů na našich stránkách. Vaše emailová adresa je u nás v bezpečí a používáme ji výhradně k rozesílce tohoto zpravodaje! Z odběru se můžete kdykoliv odhlásit.

Odebíráte zpravodaj?
×

RYBÁŘSKÝ ZPRAVODAJ

Zajímají Vás novinky a zajímavosti ze světa rybaření? Chcete zasílat užitečné návody a vybrané tipy na rybařské vybavení?

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje!

Přihlášením k odběru souhlasíte se zásadami zpracování osobních údajů na našich stránkách. Vaše emailová adresa je u nás v bezpečí a používáme ji výhradně k rozesílce tohoto zpravodaje! Z odběru se můžete kdykoliv odhlásit.