DomůNovinkyTresky v ohrožení: Vědci se spletli! Tresek je výrazně méně, než jsme si...

Tresky v ohrožení: Vědci se spletli! Tresek je výrazně méně, než jsme si mysleli

- Reklama -

Tresky patří k oblíbeným rybám v jídelníčku. Jejich maso je žádané po celém světě. A proto se rybářský byznys na tyto ryby tolik zaměřuje. Jenže! Nadměrný rybolov způsobil to, že tresky ve vodách Severního ledového oceánu začaly rapidně ubývat. Proto přišla na řadu přísná omezení. Po letech se už zdálo, že se začíná treskám zase dařit, ale realita je bohužel úplně jiná. Tresek pořád není dostatek!  

270 000 tun tresek! Přesně tolik ryb rybáři lovili ve vodách Severního ledového oceánu. Každý rok! Tento počet představoval přibližně polovinu populace těchto populárních ryb. Jenže v průběhu času se úlovky rybářů výrazně tenčily. Až v roce 2006 jich z této oblasti dovezli „jen“ 44 000 tun. Ten propad za necelých 40 let je masivní!

Na řadu přišla velice tvrdá opatření! Evropská komise například jasně stanovila kvóty, které určovaly, kolik tresek se může vylovit. Navíc, rybář měli povinnost, že nově museli pouštět podměrečné tresky zpátky do oceánu. Tahle opatření měla zabránit sestupné tendenci u populace tresek.

Cílem celého omezení bylo, aby ve vodách Severního ledového oceánu zůstávalo každý rok 150 000 tun mladých tresek, které by se v této oblasti rozmnožily. A které by tak mohly udržet tamní populaci. V oblasti probíhalo monitorování populace tresek, a v roce 2016 mělo být v dané oblasti údajně 161 000 tun těchto ryb. Proto se Evropská komise rozhodla, že ochranu tresek zruší.

Jenže! V září 2019 se ukázalo, že odhady počtu tresek byly nadhodnocené skoro o 30%! To znamená, že na začátku výpočtů byla chybná čísla, což vede k chybnému výsledku. V překladu to znamená, že současný stav tresek je výrazně nižší, než jsme si mysleli. „Perspektiva budoucnosti tresek v Severním ledovém oceánu je nyní krajně neradostná,“ řekl biostatistik Robin Cook.

„Počet mladých ryb, které vyprodukují, je trvale nízký a neustojí komerční rybolov. Pravda je taková, že Evropská komise rozhodně neměla rušit regulaci jejich lovu ani pozastavovat plán na jejich ochranu. Podlehli jsme příliš optimistickým, nadhodnoceným informacím.“

Redakce InRybar.cz

Ilustrační foto: archiv InRybar.cz

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -