DomůNovinkyBude více candátů? Díky českým vědcům je naděje na úspěšnější chov oblíbených...

Bude více candátů? Díky českým vědcům je naděje na úspěšnější chov oblíbených dravců

- Reklama -

Candát patří k nejoblíbenějším rybím druhům v našich vodách. Od poloviny června se na tyto dravce zaměřuje nemalý počet rybářů. Ať už pro samotnou atmosféru onoho lovu, anebo třeba díky chutnému masu candáta. Teď přišla pro všechny „fanoušky“ candátů skvělá zpráva! Čeští vědci přišli s metodou, díky které je chov candátů v umělých odchovech úspěšnější. O co jde?

Čeští vědci, kteří se zabývají chovem ryb, prostě patří ke špičce! Teď totiž přišli s dalším velmi zajímavým zjištěním, díky kterému může být odchov candáta mnohem úspěšnější. Vědci z Jihočeského univerzity a třeboňského Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR přišli s tím, že nejmenší candáty budou odkrmovat viřníkem (mikroskopický živočich, který je součástí planktonu).

Jak probíhá odchov nejmenších candátů v současnosti? Nejmenší candáti se v současnosti krmí žábronožkou solnou. Jenže! Právě ta je pro drobný plůdek příliš velká, takže nejmenší candáti se musí spoléhat na „vlastní zásoby“. Vše vysvětluje Carlos Yanes-Roca z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity.

„Žábronožka solná je pro drobný plůdek příliš velká a rybky tohoto korýše přijímají až když mají větší ústní otvor. Do té doby jim musí vystačit zásoby ze žloutkového váčku, či si najít jinou potravu, což způsobuje velice nízké přežití larev. Jde o zhruba 20 procent. Tím, že při odchovu využíváme výrazně menší viřníky, dosahujeme dvou až třínásobně vyššího procenta přežití. Jakmile pak larvy odrostou, můžou přejít na větší potravu,“ vysvětluje vědec.

 

Další výhody nové metody?

Tato nová metoda při odchovu nejmenších candátů je zajímavá i z jiného úhlu pohledu. O co jde? Nové krmení napomáhá k tomu, že malým candátům se lépe vyvíjí mozek, a jsou odolnější i proti stresu. Čím je to dáno? Zásadním prvkem jsou nenasycené mastné kyseliny, které produkují mikrořasy.

„Analýzy ukázaly, že není důležité mít k dispozici drahou řasu, ale takovou, která obsahuje velké množství esenciální, základní, polynenasycené mastné kyseliny alfa-linolenové. Metabolismus ryb se už postará o to, aby byla správně využita. A právě takovou řasu máme k dispozici ve vlastních sbírkách. Navíc, má i nutričně vyvážené složení,“ přibližuje Karolína Ranglová z třeboňského mikrobiologického ústavu Algatech.

Na výzkumu nové metody, kterou by šlo používat při chovu candátů v umělých podmínkách, pracují jak čeští, tak rakouští vědci. Celý výzkum je totiž součástí projektu Algae4Fish, kde jsou zapojeni i rakouští odborníci ze společnosti BEST a rakouského Federálního úřadu pro vodní hospodářství.

 

Viřníci: Co to je?

Viřníci jsou sladkovodní, mikroskopičtí živočichové, kteří jsou důležitou součástí planktonu. Moderní věda zná asi 2000 druhů těchto drobounkých živočichů, v Česku jich žije okolo 600. Pokud se bavíme o velikosti těchto živočichů, tak většina z nich nepřesahuje 0,5 mm. Ti největší pak měří asi 2 mm.

INFO: Zjistěte více o těch živočiších, kteří mohou znamenat výrazný posun v chovu candátů!

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -